avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... poate iesi din tara un parinte cu un minor?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

poate iesi din tara un parinte cu un minor?

va rog sa imi raspundeti la o intrebare
fostul sot poate iesi din tara cu copilul minor fara acordul meu avand in vedere ca instanta i l-a incredintat dat fiindca eu momentan nu am conditii(locuinta si servici stabil)?
In hotarare nu o sa scrie ca puteti sau nu sa iesiti cu minorul din tara.
Cel mai bine ar fi sa sunati la politia de frontiera si eventual sa le adresati o petitie scrisa.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

In hotarare nu o sa scrie ca puteti sau nu sa iesiti cu minorul din tara.
Cel mai bine ar fi sa sunati la politia de frontiera si eventual sa le adresati o petitie scrisa.

Va contrazic, dle avocat. Sentintele pe care le da judecatoarea la care se judeca si cazul meu face aceasta speficatie. Si vorbim despre exercitarea in comun a autoritatii parintesti. ''Mama poate iesi din tara fara acordul tatalui, atunci cand tatal nu are program de vizitare, iar tatal poate iesi din tara fara acordul mamei, atunci cand minorul se afla la el, ca urmare a respectarii programului de vizitare''.

Deci, daca se CERE aceasta specificatie de catre parti, poate exista aceasta precizare in sentinta. In cazul judecatoarei de care vorbesc, aceasta specificatie o face ca o regula.

La dispozitiv nu scrie asa ceva.

Si eu va contrazic si va spun ca mama poate iesi din tara si daca tatal are program de vizita.
Personal, imi place ca instanta isi da silinta sa motiveze hotararea sa, dar problema nu este acolo unde considera cumva instanta la care ati facut referire, ci acolo unde v-am zis eu.
Aprecierea instantei este intr-un fel dar poate exista si alta motivare.

In majoritatea covarsitoare a cazurilor va exista autoritate parinteasca comuna.
Daca instanta nu a precizat in dispozitiv ceea ce ziceti nu inseamna nimic.

Referitor la faptul ca instanta poate dispune prin hotarare la cererea partii si dreptul de a iesi din tara cu copilul este altceva si sub acest aspect sunt de acord cu dvs.
Nu stiu insa daca ar fi recomandabil ca partea sa solicite asa ceva...
Trebuie foarte bine gandita aceasta varianta...deoarece nu se stie cum ar proceda instanta.
Spre exemplu, instanta la care ati facut referire ar considera asa cum ati specificat si ar respinge probabil cererea insa ar proceda in mod gresit in opinia mea.
De aceea, trebuie bine gandit...

Cat priveste iesirea din tara a tatalui din cazul dvs. iarasi am obiectii.
Tatal nu va putea iesi din tara fara acordul mamei in timpul programului de vizita.
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ceea ce arata mai sus Milady pare ca e din dispozitiv; sigur, ma pot insela, insa poate sa ne spuna dumneaei daca cele aratate mai sus sunt desprinse din hotarare dupa sintagma instanta hotaraste sau decide.

Daca in hotarare spune ca pot iesi din tara, fiecare, atunci eu cred ca ei pot iesi din tara. Cum anume se poate gandi o instanta sa schimbe ceea ce e lasat ca regula prin lege, asta e alta mancare de peste si nu stiu daca exista circumstante speciale in acest caz ori nu.
Personal, gasesc foarte bun ca fiecare parinte sa iasa din tara cu copilul in timpul in care il are la el, insa interdictia legala urmareste un scop care, in lipsa unor garantii realiste, poate fi ignorat de o astfel de decizie.
Depinde insa mult de situatia concreta a spetei.
Da, ceea ce am transcris mai sus, face parte din decizia instantei. Puteti vedea astfel de hotarari in dosarele ecris ale Judecatoriei Sectorului 2.

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un copil minor felice76 felice76 Buna ziua! As dori sa ma informati cu privire la conditiile care sunt impuse pentru iesirea din tara a unui copil minor.Precizez ca imi este incredintat ... (vezi toată discuția)