avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Superficia?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Superficia?

am gasit pe net referitor la dreptul de superficie acest paragraf... si as dori sa`mi spuneti de unde exact anume a fost extras...sau unde gasesc legea sau articolul complet referitoare la cele spuse mai jos.... ptr ca trebuie sa ma documentez intotalitate ptr a putea da un raspuns in fata instantei de judecata !

Drept de proprietate al unei persoane asupra consrtuctiilor, plantatiilor ori altor lucrari aflate pe terenul apartinand unei alte persoane. Constituie un dezmembramant al dreptului de priprietate privind terenul, deoarece folosinta acestuia este atribuita in mod perpetuu titularului dreptului de superficie. Domeniul de aplicare al dreptului de superficie a fost restrans ca urmare a intrarii in vigoare a dispozitiilor legale referitoare la fondul funciar si sistematizarea teritoriului, potrivit carora terenurile agricole si terenurile cu sau fara constructii situate in perimetrul construibil al localitatilor nu pot fi instrainate, dobandirea lor fiind posibila numai prin mostenire.
Cel mai recent răspuns: Dumitru DASCÃLU , Avocat 19:39, 4 Martie 2012
superficia este un drept real care a fost impus de jurisprudentă, nefiind reglementat de vechiul cod civil
temeiul juridic jurisprudential art. 492 CC teza finala << orice construcţie, plantaţie sau lucru făcut în pământ sau asupra pământului, sunt prezumate a fi făcute de către proprietarul acelui pământ cu cheltuiala sa şi că sunt ale lui, până ce se dovedeşte din contra.>>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la superficie klaudio klaudio in cazul in cre cineva construieste o parte din casa pe terenul vecinului se poate aplica dreptul la superficie? (vezi toată discuția)
Proceduri proces drept civil aelemarac aelemarac Buna ziua, Va rog sa imi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari: 1. Ca o sentinta (civil, fond) sa devina definitiva trebuie sa treaca 30 zile ... (vezi toată discuția)
Superficia teodorabalan teodorabalan Noul cod civil art 693 referitor la superficie de aplica si in cazul in care cladirea se afla pe un teren ce apartine domeniului public? (vezi toată discuția)