avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la superficie

in cazul in cre cineva construieste o parte din casa pe terenul vecinului se poate aplica dreptul la superficie?
Cel mai recent răspuns: exit vs exit , utilizator 00:10, 19 Septembrie 2010
Drept de proprietate al unei persoane asupra consrtuctiilor, plantatiilor ori altor lucrari aflate pe terenul apartinand unei alte persoane.
Constituie un dezmembramant al dreptului de priprietate privind terenul, deoarece folosinta acestuia este atribuita in mod perpetuu titularului dreptului de superficie. Domeniul de aplicare al dreptului de superficie a fost restrans ca urmare a intrarii in vigoare a dispozitiilor legale referitoare la fondul funciar si sistematizarea teritoriului, potrivit carora terenurile agricole si terenurile cu sau fara constructii situate in perimetrul construibil al localitatilor nu pot fi instrainate, dobandirea lor fiind posibila numai prin mostenire
1. Raspunsul este evident nu.
2. In primul rand, in prezenta, dreptul de superficie se constituie prin act autentic
3. In al doilea rand, dreptul de superficie se constituie prin conventia partilor, legat, uzucapiune sau prin lege.
4. Cel care a construit cu materialele lui pe terenul altuia se afla in situatia descrisa de disp.art.494 C. civ., proprietarul terenului devenind in principiu, prin accesiune, si proprietarul constructiei ( in speta inteleg ca este vb numai de parte a constructiei)
5. In al treiea rand, fiind un constructor de rea-credinta ( pt ca stia ca terenul nu este al sau), proprietarul terenului are doua optiuni : accesiune sau poate solicita desfiintarea constructiei. Avand in vedere speta, va cere desfiintarea probabil

Cam atat

PS : din pacate, cel care a scris mai sus a dat o definitie eronata a dr. de superficie, intrucat a omis esentialul : dr.de superficie este dreptul de proprietate pe care o persoana il are asupra constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari care se afla pe o suprafata de teren ce apartine altcuiva, teren asupra caruia superficiarul va avea un drept de folosinta

O a doua corectura - dreptul de superficie nu are efect translativ de proprietate, ca atare interdictia instrainarii unor terenuri nu are relevanta sub acest aspect.
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
exit vs exit, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Superficia? calina212 calina212 am gasit pe net referitor la dreptul de superficie acest paragraf... si as dori sa`mi spuneti de unde exact anume a fost extras...sau unde gasesc legea sau ... (vezi toată discuția)
Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)