avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de indemnizatie de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de indemnizatie de somaj?

buna ziua! imi puteti spune daca o pers de 54 de ani,a lucrat fix 12 luni poate beneficia de somaj? pe ce perioada si daca in timpul somajului ii merge vechimea? multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:32, 5 Martie 2012
"Art. 34. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate."

Legat de cuantumul indemizatiei de somaj:

Art. 39. - (1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.*

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

- 6 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de pana la 5 ani, dar nu mai putin de 1 an;

- 9 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare cuprins intre 5 si 10 ani;

- 12 luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.Pentru persoanele asimilate somerilor, indemnizatia de somaj se acorda pe o perioda de 6 luni.
Somajul este o asigurare sociala, un beneficiu acordat in virtutea contributiilor anterioare, care se considera vechime la acordarea drepturilor de pensie. In nici un caz nu se ia in considerare ca vechime in profesie, specialitate sau vechime in munca!
Ultima modificare: Luni, 5 Martie 2012
BEN46, utilizator
1. Daca are 12 luni cotizate la somaj poate beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Perioada de somaj indemnizat este in functie de stagiul de cotizare la somaj.
- Cred ca mama dvs. are mai mult de 10 ani de de cotizare la somaj asa ca va beneficia de indemnizatie de somaj timp de 12 luni.

3. Perioada de somaj este perioada de cotizare la pensii (contributia este platita de Agentia de Somaj).


BEN46:
1. Vedeti ca folositi o varianta neactualizata a Legii 76/2002.
2. La art.39(2), lit.a) este vorba de 75% din valoarea indicatorului social de referinta (ISR), in vigoare (ISR, in vigoare = 500 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj 2015 truscamonika truscamonika Buna ziua , As dori sa va intreb cat reprezinta indemnizatia de somaj pe anul 2015 , pentru ca pe anumite site-uri scrie 75% din salariul minim pe economie + ... (vezi toată discuția)
Somaj aliss73 aliss73 Va rog sa-mi spuneti daca se poate cat este indemnizatia de somaj daca am un salariu de 882,00 ron si o vechime de 17 ani? (vezi toată discuția)
Lndemnizatie somaj silvia99 silvia99 pentru a beneficia de indemnizatie de somaj, de ce nu sunt suficiente adeverintele de vechime si stagiul de cotizare pe ultimele 24 luni si se cer toata ... (vezi toată discuția)