avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Daca lucrez din aprilie 2008 cu carte de munca, dupa cat timp am dreptul la ajut. de somaj, din aprilie 2009 ? Daca as fi in somaj de la 1 ian., as lua vreun ajutor ? Si cum se calculeaza ajut. de somaj ?
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:54, 17 Noiembrie 2008
Au dreptul la indemnizatie de somej persoanele care in ultimele 24 de luni au lucrat 12 luni (cumulate, nu neaparat consecutive) si carora le-a incetat CIM cu urmatoarele articole din Codul muncii: art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4).
Indemnizatia de somaj este de 75% din salariul minim pe economie, la care se mai adauga un procent de pana la 10%, in functie de vechimea in munca.
monica_907 a scris:

am si eu cateva nelamuriri : indemnizatia de somaj nu se acorda daca imi dau demisia nu?
somajul se acorda daca am lucrat 2 ani si sunt si studenta la zi?

multumesc


In cazul incetarii c.i.m. prin demisie , persoanele respective nu beneficiaza de somaj.
De indemnizatia de somaj beneficiati numai daca aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii sau sunteti absolventa a unei institutii de invatamant care intr-o perioada de 60 de zile de la absolvire nu a reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj patrunjel patrunjel as dori sa stiu va rog sa-mi spuneti dupa 19 ani de munca si un salariu de 7mil. vechi an cartea de munca cat este indemnizatia de somaj?.Si cate luni am ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? doru 46 46 doru 46 46 cum se calculeaza cuantumul somajului si pe ce perioada (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj ContSters74221 ContSters74221 un angajat pe perioada determinata,beneficiaza de ajutor de somaj?daca da,in ce conditii? (vezi toată discuția)