avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit ajutorul de inmormantare/deces
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

ajutorul de inmormantare/deces

In cadrul societatii noastre este un salariat a carui mama a decedat, as vrea sa stiu daca ajutorul pe care societatea il ofera respectivului salariat poate fi recuperat de la bugetul de stat?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 19:14, 6 Martie 2012
Daca persoana decedata nu era asigurata sau pensionara, atunci fiul poate primi 1059 lei care se suporta din bugetul asigurãrilor sociale de stat.
Daca aveti prevazuta in CCM acordarea unui ajutor de inmormantare, acesta se acorda separat de cel din bugetul de stat (si se suporta din fondul de actiuni social-culturale de 2% al firmei).


Legea nr. 262/2010:

ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiazã de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considerã membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintã jumãtate din cuantumul prevãzut la art. 125 alin. (3).
ART. 127
(1) Ajutorul de deces se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat şi se acordã, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionatã de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces margareta mares margareta mares Buna ziua.Socrul meu a decedat in data de 14.10.2018.Era divortat de soacra mea din martie 2018 dupa o casatorie de 33 de ani, neavand impreuna ... (vezi toată discuția)
Acordarea ajutorului de inmormintare udreaadrian udreaadrian mama mea a decedat era inscrisa la ajutor social . puteti sa imi spunetii va rog daca poate beneficia de ajutor de inmormintare cineva di familie. (vezi toată discuția)
Ajutor deces biroul biroul sotul meu a decedat in februarie 2015. Eu lucrez in invatamant si mi se refuza acordarea ajutorului de deces conform legii 263/2010 pe motiv ca din anul 2015 ... (vezi toată discuția)