avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Leasing financiar PFA
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Leasing financiar PFA

Buna ziua,

Am niste neclaritati referitoare la LEASINGUL FINANCIAR.
Presupunem urmatoarele date : Un PFA achizitioneaza un utilaj in leasing financiar. Data incheierii contractului : 08.07.2011. Durata leasing : 5 ani.
1. Amortizarea incep sa o inregistrez cu luna august 2011? sau la sfarsitul leasingului (cand practic devin proprietar al utilajului) ?
2. Utilajul il trec in Registrul Inventar la inceputul contractului de leasing (adica cand am primit utilajul) ? sau la sfarsitul leasingului (cand devin proprietar) ?
3. In ceea ce priveste declaratia 200 privind "veniturile realizate" pe anul 2011, la cheltuielile deductibile adun amotizarea si scad ratele de leasing ? este corect asa?

Multumesc :-)


Cel mai recent răspuns: gina.lucia , utilizator 21:40, 7 Martie 2012
1.amortizarea se inregistreaza incepand cu luna august 2011
2.utilajul se trece in registrul inventar la data receptiei acestuia (la inceputul contractului)
3.sunt deductibile numai cheltuielile cu amortizarea si dobanda.

Valoare totala utilaj : aprox. 50 000 Euro. In registrul inventar trec aceasta valoare (la cursul Euro din data incheierii contractului?)

p.s. : Multumesc mult pt raspuns :-)
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
gina.lucia, utilizator
da, iar daca nu sunteti platititor de tva, se include si tva aferenta.
Aveti idee daca exista cumva vreo lege care sa imi interzica sa folosesc amortizarea accelerata ? Vreau sa amortizez 50 % in primul an. (utilajul achizitionat in leasing este un tractor si mai am si o combina)
"Art.24
(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determină conform următoarelor reguli:

a) în cazul construcţiilor, se aplică metoda de amortizare liniară;
b) în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al maşinilor, uneltelor şi instalaţiilor, precum şi pentru computere şi echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară, degresivă sau accelerată;
c) în cazul oricărui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară sau degresivă.
[.......]
12) Contribuabilii care investesc în mijloace fixe amortizabile sau în brevete de invenţie amortizabile, destinate activităţilor pentru care aceştia sunt autorizaţi şi care nu aplică regimul de amortizare accelerată, pot deduce cheltuieli de amortizare reprezentând 20% din valoarea de intrare a acestora, la data punerii în funcţiune a mijlocului fix sau a brevetului de invenţie. Valoarea rămasă de recuperat pe durata normală de utilizare se determină după scăderea din valoarea de intrare a sumei egale cu deducerea de 20%. Pentru achiziţiile de animale şi plantaţii, deducerea de 20% se acordă astfel:
a) pentru animale, la data achiziţiei;
b) pentru plantaţii, la data recepţiei finale de înfiinţare a plantaţiei. Intră sub incidenţa prezentului alineat şi MIJLOACELE FIXE ACHIZITIONATE IN BAZA UNUI CONTRACT DE LEASING FINANCIAR cu clauză definitivă de transfer al dreptului de proprietate asupra bunului, la expirarea contractulului de leasing financiar. Contribuabilii care beneficiază de facilităţile prevăzute la prezentul alineat au obligaţia să păstreze în patrimoniu aceste mijloace fixe amortizabile cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata lor normală de utilizare"

1.Am gasit asta in Codul Fiscal referitor la amortizare. Eu zic ca se incadreaza la pc b) tractorul si combina,deci as putea sa fac amortizare accelerata. Aveti alte pareri?
2.Referitor la alin. 12), daca bunurile sunt luate in leasing financiar pot sa deduc doar 20%? Sau se refera doar la animale si plantatii?

Multumesc. :-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare la leasing financiar mihanego mihanego in cazul unui leasing financiar(autoturism) am calculat rata de amortizare la valoarea de achizitie(in care este inclusa si vaoarea reziduala); problema este ... (vezi toată discuția)
Amortizare autocamion marianasim marianasim Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu privire la amortizarea unui camion de transport marfuri proprietatea unei societati care are acest obiect de ... (vezi toată discuția)
Obiect de inventar sau mijloc fix Bajinaru Ramona Bajinaru Ramona Buna ziua! Firma mea este o firma de constructii neplatitoare de TVA si platitoare de impozit pe profit. Intr-o luna a achizitionat o betoniera care are ... (vezi toată discuția)