avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Amortizare autocamion
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Amortizare autocamion

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cu privire la amortizarea unui camion de transport marfuri proprietatea unei societati care are acest obiect de activitate. - practic este utilajul nostru de productie. Putem sa-l amortizam accelerat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 14:03, 3 Martie 2014
HG 2139/2004 prevede ce sunt mijloacele de transport:

2.3. MIJLOACE DE TRANSPORT

Codurile incepand cu 2.3 se refera la mijloace de transport.

Cod fiscal:

(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determină conform următoarelor reguli:

a) în cazul construcţiilor, se aplică metoda de amortizare liniară;

b) în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al maşinilor, uneltelor şi instalaţiilor, precum şi pentru computere şi echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară, degresivă sau accelerată;

c) în cazul oricărui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară sau degresivă.


Codul fiscal prevede:

(11) Amortizarea fiscală se calculează după cum urmează:

a) începând cu luna următoare celei în care mijlocul fix amortizabil se pune în funcţiune;
...
f) mijloacele de transport pot fi amortizate şi în funcţie de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzut în cărţile tehnice, pentru cele achiziţionate după data de 1 ianuarie 2004;


HG 2139/2004:

III. Alte precizări
1. Pentru mijloacele fixe noi achiziţionate după data de 1 ianuarie 2005 se vor înscrie duratele normale de funcţionare conform prevederilor din noul catalog.
Pentru mijloacele de transport amortizarea poate fi determinată şi în funcţie de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzut în cărţile tehnice, pentru cele achiziţionate după data de 1 ianuarie 2004.
În acest caz, amortizarea se determină prin raportarea valorii de intrare a mijlocului fix la numărul de kilometri sau numărul de ore de funcţionare prevăzute în cărţile tehnice, rezultând astfel amortizarea/km sau pe ora de funcţionare.
Amortizarea lunară se determină prin înmulţirea numărului de kilometri parcurşi sau a numărului de ore de funcţionare efectuate în fiecare lună cu amortizarea/km sau pe ora de funcţionare.
Ultima modificare: Luni, 3 Martie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare accelerata ioanaep ioanaep Buna ziua, care sunt conditiile pentru a incadra un mijloc fix la amortizare accelerata. Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Amortizare autoturisme pentru taximetrie nukarela nukarela O firma de taxi achizitioneaza 2 autoturisme pentru utilizarea lor ca taximetre(Dacia Logan si Renault Symbol).Valoarea lor de achizitie este 1240 ron si ... (vezi toată discuția)
Amortizare calculator cristian_conea cristian_conea Am achizitionat un laptop in calitate de titular de intr.indiv. Va rog sa-mi precizati modul de amortizare aplicabil si perioada de amortizare (inclusiv ... (vezi toată discuția)