avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Care este legitimitatea Republicii în România?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Care este legitimitatea Republicii în România?

Actul abdicării Majestăţii Sale Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, este nul, pentru că a fost smuls sub ameninţarea armei şi sub şantajul uciderii a 1000 de tineri arestaţi la mitingul din 1945. Mai mult, Parlamentul României nu a aprobat niciodată acest act.

Republica Populară Română s-a instaurat prin fraudă, fără să aibă sprijin popular şi bazându-se doar pe susţinerea trupelor sovietice aflate în ţară. Republica a adus cu ea crimele, arestarea a sute de mii de oameni nevinovaţi, proletcultismul menit să spele creierele generaţiilor tinere, distrugerea elitelor şi promovarea selecţiei inverse, sărăcirea populaţiei, decăderea morală.

A urmat apoi Republica Socialistă România, condusă de un agramat paranoic, care a instaurat un cult al personalităţii demenţial, similar celui din Coreea de Nord, care a distrus o bună parte din patrimoniul istoric al ţării şi şi-a ţinut poporul în foame, frig şi frică, faimoşii ?cei trei F?.

După 1989, s-a ratat şansa istorică a restaurării Monarhiei şi am continuat să ne complacem în Republica lui Ion Iliescu, susţinută straşnic de bâtele minerilor şi de baronii roşii.

Astăzi, Republica lui Traian Băsescu marchează, indiscutabil, unul dintre momentele cele mai grele prin care a trecut vreodată România. La peste 20 de ani de la prăbuşirea comunismului, se fac din nou simţite accente autoritariste, nivelul de moralitate din viaţa publică este mai scăzut decât oricând, situaţia economică e dezastruoasă, mare parte din intelectualitate este grav compromisă de colaborarea cu regimul Băsescu, iar conducerea ţării este pe mâini corupte şi iresponsabile. Valorile sunt răsturnate, selecţia inversă (aceea care îi favorizează pe incompetenţii şantajabili) este criteriul predominant de accedere în funcţiile de conducere.

Filip-Lucian Iorga, istoric

[ link extern ] /

Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: razerul , utilizator 12:37, 29 Martie 2020

Domnule istoric Filip-Lucian Iorga

Modurile de guvernare a unei populatii care locuieste un anumit teritoriu sunt in istorie, multe in esenta, si foarte multe in specificitati si nuate.

De-a lumgul timpului, centrele de putere politica, economica si militara dintro arie geografica si-au impus asupra teritoriilor adiacente, modelele sociale proprii, de obicei prin forta armata, si mai putin prin cea de valoare morala si culturala superioara.

In acest context Romania este o zona de granita care a avut mult de suferit si are si acum, trebuind sa dea tribut greu multor "porti".

Adevarurile pe care le enuntati cred sincer ca trebuie completate si cu altele atat bune cat si rele, din toate perioadele regaliste {Carol I, Ferdinand, Carol II si Mihai I} cat si din perioadele republicane {ocupatia sovietica, 1964-1972, 1972-1989, 1989-2012}

Ca trecem prin momente grele, e adevarat. Dar ca e cel mai greu moment al Romaniei moderne nu cred. Poate a-ti uitat anul 1940 cand Romania a fost sfartecata de vecini in "doi timpi si trei miscari".

Ca nivelul de moralitate din viata publica este scazut, e adevarat. Dar ca este cel maI scazut, nu cred. Poate a-ti uitat nivelul de moralitate al vietii publice din perioada interbelica, sau schitele magistrale ale "berarului" Caragiale sau articolele "publicistului" Eminescu.

Ca mult prea multi intelectuali au o reputatie grav compromisa, e adevarat. Dar ca acum avem de-a face cu cei mai compromisi intelectuali doar din cauza unui regim pe care nu il agreati, nu cred. Poate a-ti uitat cum in istoria noastra intelectuali de marca, si-au compromis pozitia culturala de exceptie, sustinand structuri politice corupte si iresponsabile sau extremiste si elitiste.

Nu toti intelectuali dau tonul intro constructie sociala sanatoasa. Ci doar aceia cu caracter frumos. Si este trist ca averm foarte putini si aceia agresati dur si batjocoriti.

Carol I la deschiderea Universitatii Bucuresti, a ascultat discursurile dascalilor vremii care promiteau o buna pregatire intelectuala si a intervenit cu urmatoarea replica.

Romania sigur ca are nevoie de intelectuali, dar are mai intai nevoie de caractere.

Regele Ferdinad I la deschiderea Scoalei Politehice din Timisoara a ascultat discursurile dascalilor vremii care scoteau in evidenta dotarea exceptionala a universitatii si a intervenit cu urmatoarea replica

Nu zidurile fac o scoala, ci spiritul care domneste intransa

Sunt de parere ca nu ,modul de guvernare reprezinta cheia bunastarii psihice si biologice a unui individ sau unei colectivitati mai mici sau mai mari, sau chiar a unui popor. Sa nu ne imbatam cu apa rece.

Taria de a depasi dificultatile vietii dintro anumita perioada, nu o da sistemul de guvernare. {El are o influenta mare dar nu primordiala}.

A te plange si a gasi vinovati pentru o situatie defavorabila, este o caracteristica a unei structuri interioare slabanogite si salbaticite.

Apreciez realitatile istorice pe care le aduceti in atentia publica, dar sunt in dezacord cu exagerarile, etichetarile si atacurile cu care veniti in sprijinul argumentarilor.

In final vin si eu cu doua intrebari

1. Ce legitimitate are o mare putere individuala sau colectiva sa deposedeze de bogatii o persoana sau o populatie ?

2. Ce legitimitate o au minoritati etnice sau religioase sa isi impuna modul de vietuire asupra unor majoritati in care au fost primite si acceptate ?

Sa aveti parte si de bucuriie si veselie nu numai de suspine si scarbe.

Nicolaie

Nicolaie Ciobotaru a scris:

Adevarurile pe care le enuntati cred sincer ca trebuie completate si cu altele atat bune cat si rele, din toate perioadele regaliste {Carol I, Ferdinand, Carol II si Mihai I} cat si din perioadele republicane {ocupatia sovietica, 1964-1972, 1972-1989, 1989-2012}


...
...
După mai mult de 6 ani în funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat, în martie 1974 a venit momentul pentru “marele pas”: crearea funcţiei de “preşedinte al republicii, bineînţeles, pentru “iubitul conducător”, “cel mai ales între eroii neamului”, Nicolae Ceauşescu. A fost revizuită, rapid, constituţia RSR, iar la 28 martie 1974, ales în unanimitate de MAN, Ceauşescu a depus jurământul ca primul preşedinte al României. Trecem cu vederea peste faptul că imaginile, publicate pe larg în presa oficială a vremii, îl reprezintă pe “iubitul conducător”, la depunerea jurământului prezidenţial, ţinând în mână un sceptru:stunned:, atribut al puterii monarhice, nu republicaneOricum, înconjurat de o adevărată “camarilă” (fapt prin care “epoca de aur” seamănă cu perioada dictatorială a lui Carol al II-lea), Ceauşescu se vedea întemeietorul unei “dinastii” comuniste.

... În aceste condiţii, toţi preşedinţii republicii din 1990 încoaceIon Iliescu (două mandate: 1990-1992, 1992-1996), Emil Constantinescu (1996-2000), iar Ion Iliescu (al treilea mandat: 2000-2004) şi Traian Băsescu (2004-prezent) – sunt demni urmaşi ai primului preşedinte, Nicolae Ceauşescu (care, după ce că a fost primul, este cel mai “tare”:)) şi în număr de mandate – patru: 1974-1979, 1979-1984, 1984-1989, martie-decembrie 1989).

Iar ultimul şef de stat al României, desemnat legitim, a fost Regele Mihai I (1927-1930 şi 1940-1947), prin succesiunea, ca moştenitor, pe linia începută, după confirmarea sa prin plebiscit, de Carol I (1866-1914) şi urmată de Ferdinand (1914-1927) şi Carol al II-lea (1930-1940).




Monarh versus Preşedinte (sau despre legitimitatea conducătorilor din spaţiul românesc)

[ link extern ] /


Ultima modificare: Miercuri, 7 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
Republica = Institutia Hotiei Legalizate !! Stau ....... ma gandesc si incerc sa imi
imaginez cum ar arata AZi Romania ....... ca stat condus de un monarh ??
Poate mult mai bine ! Sigur mai bine !
Dupa '' Revolutie '' am asistat la '' Rocade '' politice ale unor indivizi care au
0,0001 in sange Politica !!
''rechini '' politici teleghidati de '' forte '' obscure care numai binele tarii NU il VOR !!




Te-ai intrebat vreodata, de ce "Israielul", originea crestinatatii, "o monarhie religioasa" a adevenit astazi dupà "reanfiintare" o "REPUBLICA" ?????????.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)