avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii prime 8 martie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

prime 8 martie

societatea la care lucrez doreste sa premieze angajatii cu ocazia zilei de 8 martie
Poate acorda 150 lei ,fara sa fie impozitati in 2012?
daca se incadreaza in fondul de 2% la fondul de salarii poate acorda aceeasi suma si Paste si sarbatorile de iarna?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:58, 10 Martie 2012
Fondul de 2% are destinatii precise.

Codul fiscal:

ART. 21 Cheltuieli
(3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
c) cheltuielile sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Intră sub incidenţa acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru naştere, ajutoarele pentru înmormântare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile şi protezele, precum şi cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor activităţi ori unităţi aflate în administrarea contribuabililor: grădiniţe, creşe, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă până la internarea într-o unitate sanitară, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, cămine de nefamilişti, pentru şcolile pe care le au sub patronaj, precum şi alte cheltuieli efectuate în baza contractului colectiv de muncă. În cadrul acestei limite, pot fi deduse şi cheltuielile reprezentând: tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori şi salariaţilor, cadouri în bani sau în natură acordate salariatelor, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariaţii care au suferit pierderi în gospodărie şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din şcoli şi centre de plasament;

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.
Societatile care acorda angajatelor cadouri de 8 martie pot beneficia de o oferta care presupune cele mai mici taxe catre stat, in functie de o anumita suma in care acestea trebuie sa se incadreze. In acest sens, art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal reglementeaza veniturile care nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit. Acestea includ si venituri reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, acordate in anumnite conditii, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Potrivit pct 81 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, Zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase se aplica pentru fiecare copil minor al fiecarui angajat, precum si pentru cadourile oferite angajatelor cu ocazia Zilei de 8 martie, in ceea ce priveste atat darurile constand in bunuri, cat si cele constand in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.

Sunt asadar neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei:
- cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui,
- cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor zilei de 1 iunie,
- cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase,
- cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei potrivit art 296 indice 15 lit b) din Codul fiscal .

La calculul profitului impozabil,aceste cheltuieli vor putea fi considerate deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii , cadourile in bani sau in natura oferite copiilor minori, dar si salariatilor potrivit art 21 alin 3 lit c) din Codul fiscal . Daca se constata ca s-a depasit limita de 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, cheltuielile ce depasesc aceasta limita sunt considerate nedeductibile la calculul profitului impozabil . Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca.

In concluzie, cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, nu depaseste 150 lei reprezentand contributii sociale nu sunt impozabile si sunt cheltuilei deductibile in limita a 2% din fondul de salarii.


[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Premii de 8 martie puicuta puicuta Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, ... (vezi toată discuția)
Suma de bani pentru copii in intretinere neimozabila malina62 malina62 Buna seara , O societate a acordat angajatilor prime cu ocazia sarbatorilor de Craciun . Va rog sa imi spuneti daca din acea suma ... (vezi toată discuția)
Prime sarbatori mihai_u mihai_u Buna ziua, Am 2 intrebari legate de acordarea primelor de sarbatori: potrivit art. 55 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal: Următoarele sume nu sunt ... (vezi toată discuția)