avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Premii de 8 martie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Premii de 8 martie

Daca se dau premii cu ocazia zilei de 8 martie, se includ in salarul lunii martie si se calculeaza toate contributiile ca si la salarii (impozit, sanatate, somaj, CAS,......etc. ?
Cel mai recent răspuns: puicuta , utilizator 13:42, 21 Februarie 2013
Un articol interesant de la avocatnet.ro
www.avocatnet.ro/content/art...


Intrucat articolul la care se face referire mai sus se refera doar la cadourile in natura, fac cateva completari pentru cadourile in bani:

In ceea ce priveste contributiile sociale individuale:
"ART. 296^15 Excepţii generale
Nu se cuprind în baza lunară a contribuţiilor sociale obligatorii, prevăzută la art. 296^4, următoarele:
b) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă. Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intră în baza de calcul, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei;

Norme:
ART. 296^15 b
19. În cazul depășirii sumei de 150 lei pentru cadourile oferite, partea care depășește reprezintă venit din salarii și se cuprinde în baza de calcul prevăzută la art. 296^4 și 296^5 din Codul fiscal.

In privinta impozitarii pe venit (16%):
"ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
h) tichete-cadou acordate potrivit legii.

(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei."

Din extrasele de mai sus rezulta ca:
- atat pentru cadourile in bani cat si pentru cele in natura (oferite salariatelor de 8 martie sau copiilor minori ai salariatilor la Paste, Craciun sau 1 iunie) care nu depasesc 150 lei ca valoare, nu se retin contributii individuale;
- cadourile in natura (tichetele cadou) se impoziteaza cu 16%.
Daca sunt cadouri in bani de 150 lei , nu se calculeaza nici impozit de 16%?
Doar pentru salariate, cu ocazia zilei de 8 martie, nu.

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ......, cadourile oferite salariatelor, .......
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.


multumesc mult pentru ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma de bani pentru copii in intretinere neimozabila malina62 malina62 Buna seara , O societate a acordat angajatilor prime cu ocazia sarbatorilor de Craciun . Va rog sa imi spuneti daca din acea suma ... (vezi toată discuția)
Prime 8 martie anamariacelik anamariacelik societatea la care lucrez doreste sa premieze angajatii cu ocazia zilei de 8 martie Poate acorda 150 lei ,fara sa fie impozitati in 2012? daca se incadreaza ... (vezi toată discuția)
Prime de paste piramida76 piramida76 buna ziua As dori sa stiu daca se poate da prima de Paste cate 150 lei /salariat, in total de 2000 lei? Mentionez ca suntem un cult religios si vrem sa ... (vezi toată discuția)