avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducere cu 2h/zi a programului de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducere cu 2h/zi a programului de lucru

Buna ziua,

Gasesc pe Internet o informatie conform careia, pentru mamele care se intorc mai devreme de 2 ani la serviciu, durata de lucru se poate reduce cu 2 ore/zi (fara a-i fi afectate salariul si vechimea in munca) ...este adevarat ?...exista posibilitatea ca angajatorul totusi sa nu fie de acord cu aceasta chestiune, sa-mi respinga cererea ?


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:36, 9 Martie 2012
OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca prevede aceasta reducere a programului de lucru, numai pentru cele care alapteaza, doar pana la implinirea de catre minor a varstei de 1 an"
"Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.@
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare."
Prevederea este aplicabila pana la implinirea varstei de 1 an a copilului ...art.17 alin.1 din OUG nr.96/2003.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducerea programului de lucru pentru mamele care alapteaza MirunaMaya MirunaMaya Buna ziua, Am fost in CIC in varsta de pana la 1 an si din luna ian. 2016 m- am intors la munca. Trebuie sa stau la birou 8 ore/ zi, dar eu inca alaptez. Am ... (vezi toată discuția)
Program de 6 ore fara diminuarea salariului de baza crisschirita crisschirita Buna ziua, Am o salariata care revine la servici dupa 1 an de la nasterea copilului si ma intreaba daca mai beneficiaza de reducerea cu 2 ore din program? ... (vezi toată discuția)
Protectia maternitatii la locul de munca ioanamitrea ioanamitrea Au dreptul mamele care alapteaza la un program redus pana implineste copilul varsta de 2 ani? Daca da, in ce conditii? OUG 96/2003 art 17 e actualizata? ... (vezi toată discuția)