avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... utilitati contractate de un vecin
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

utilitati contractate de un vecin

buna ziua

anul trecut am cumparat un teren. pacela pe care am cumparat-o eu face parte dintr-un ha care a afost teren agricol, apoi a fost bagat in intravilan si parcelat si se dau autorizatii de constructie pt ca sunt deja trei care construite acolo.
din cate am inteles eu acolo este cartier rezidential si primaria nu se baga sa investeasca nimic asa ca primul proprietar care a aconstruit la cateva parcele de mine a facut puz al zonei. m-am interesat la primarie si intradevar este puz aprobat tot si intradevar aces domn a alergat si l-a facut, dansul acum are niste pretentii financiare nu am nici o problema cu asta ii pltesc omului dar ce risc este sa am probleme mai tarziu adika sa dau si banii si sa mai am si probleme.
si inca o nelamurire tot acest domn impreuna cu un alt vecin au tras si apa in zona si au platit o suma frumusica si mi-as dori sa ma intep si eu din acea tzeava ca doar u ma dau banii afara din casa sa imi trag eu singura teava pana in zona. precizez ca teava de alimentare cu apa este cam la 500m sa zic de aceasta zona rezidentiala.
oky dansii au zis ca nu este nici o problema sa ma intep de la ei dar la fel trebuie sa le dau partea mea. ei au platit 220 mil si se pot intepa doar 4 familii deci eu fiind a patra din zona partea mea este 55 mil. ii platesc si pastia nu-i bai dar cum fac sa am ceva la mana ca am platit banii astia sa nu se trezeasca vre-un nepot sau var sau mai stiu eu cine peste ani ca eu am apa dar nu am platit si as fi datoare catre acesti doi vecini.
sper ca m-am facut inteleasa si vreau sa fiu acoperita sa nu am probleme peste ani sau mai rau sa platesc si sa nu ma aleg cu nimic.

sper sa ma puteti ajuta, multumesc
Cel mai recent răspuns: kalyma , utilizator 13:29, 30 Martie 2012


Pentru a avea o lucrare legala trebuie sa obtineti aprobare de la proprietarul conductei (care ar trebui sa fie compania care se ocupa cu furnizarea apei - apa-canal, cum s-ar zice) Conducta de la teava lor la casa dv trebuie sa aiba un plan aprobat pentru a se considera legala - trebuie sa se monteze si niste contoare pe acolo...

In momentul cand dati banii ori ii duceti la notar sa semneze ca au primit X lei pentru... ori le spuneti sa ”va dea in scris ca...” si sa aveti doi martori.


am batut palma pana la urma sa-l despagubescu pe vecinu....am fost ieri la notar si acesta a zis ca imi da drept de superficie. precizez ca teava are o lungime de 500m din care 400 pe domeniu public si 100 pe terenul vecinului (trece prin fata portii lui teava si acela este terenul lui) oare este ok ce mi-a zis notarul pt ca treptul de superficie din cate stiu eu imi da dreptul sa construiesc eu ceva pe terenul altuia....dar in cazul meu si lucrarea de sub teren este tot a lui. azi trebuie sa semnam si sunt tare nedumerita.
aquaserv.....distribuitorul de apa din zona mi-a zis clar ca fara acordul lui nu ma racordeaza la apa....omu imi da acord dar eu vreau ceva notarial si legal sa nu am probleme mai tarziu daca se razgandeste ca totusi dau 8000 lei
Dreptul de superficie e definit in art 693 din noul cod civil (citez)
dreptul de a avea sau de a edifica o constructie pe terenul altuia, deasupra ori in subsolul acelui teren, asupra caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta

In cazul dat cred ca dreptul de superficie se refera numai la conductele prin care imobilul dv va fi bransat la retea ( = constructie in subsolul terenului care e in proprietatea acestui vecin) - de construit pe un teren in care sunt ingropate tevi nici nu se poate pune problema - legea privind disciplina in constructii.

Ar trebui sa incheiati, la notar, un act prin care vecinul isi da acordul in ceea ce priveste bransamentele viitoare. Acest act va este necesar si pentru furnizorii de utilitati - care v-au solicitat dovada acestui acord.
da multumesc mult de raspuns.
am rezolvat-o am facut o delaratie la notarul in care vecinu a spus ca este de acord ca eu sa ma racordez la apa de la teava lui si apoi am facut o delaratie de mana in care spune a a primid despagubire 8000 lei de la mine pt ca ma racorda la teava lui.
era ok cu drept de superficie dat ma costa 14 mil si asa am facut doar acesta declaratie.
multumesc inca o data pt rabdare si raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de superficie??? kalyma kalyma Buna seara, am si eu un teren iar in momentul in care l-am cumparat nu avea utilitati iar in preajma doar un vecin are apa, acesta si-a adus conducta de ... (vezi toată discuția)
Alimentare apa KalymaPro KalymaPro Buna seara In 2011 am cumparat un teren la marginea orasului.stiam ca nu are alimentare cu Apa dar ca doi vecini au adus o teava si daca doream ne puteam ... (vezi toată discuția)
Probleme cu apa la capatul de coloana EduardG EduardG Buna ziua, Recent am cumparat un apartament in zona Dr Taberei – Bucuresti, et 3/3, bloc vechi, fara subsol sau demisol. Odata ce m-am apucat de ... (vezi toată discuția)