avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general reevaluare constructii si teren
Discuție deschisă în Contabilitate în general

reevaluare constructii si teren

Am urmatoarea problema,am o constructie care nu a mai fost reevaluata si am reevaluat-o la 31.12.2011 astfel valoarea ei initiala era 1143951.87 iar valoarea reevaluata este 686371.12,deci descrestere.In aceasta situatie eu nu am sol pe contul 105,si fac urmatoarea nota contabila 6813=212 457580.75 dar ce fac cu amortizarea?o recalculez sau meg mai departe cu ea?un domn de la finante zicea ca sa ma duc mai departe cu amortizarea pt ca firma trebe sa-si recupereze cheltuiala la cost de achizitie,e adevarat?:((
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 20:59, 12 Martie 2012

Amortizarea cumulata, la data reevaluarii este tratata in doua moduri:

1.este recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice;(metoda reevaluarii brute)
sau
2.este eliminata din valoarea contabila bruta a activului şi valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare şi este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita deseori pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.(metoda reevaluarii nete)
jcarmen , va rog sa-mi spuneti , in cel de-al doilea caz noua rata de amortizare este compusa din 2 parti ? una deductibila si egala cu amortizarea stabilita initial (la achizitie) si partea nedeductibila egala cu diferenta rezultata in urma reevaluarii ? am inteles corect? va multumesc
conform artc122 din Ord 3055 alin2 lit b) eliminată din valoarea contabilă brută a activului şi valoarea netă, determinată în urma corectării cu ajustările de valoare, este recalculată la valoarea reevaluată a activului. Această metodă este folosită, deseori, pentru clădirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piaţă.
Iar conf Cod Fisca art 21 alin 4
lit. ş) cheltuielile reprezentând valoarea deprecierilor mijloacelor fixe, în cazul în care, ca urmare a efectuării unei reevaluări, se înregistrează o descreştere a valorii acestora.sunt nedeductibile fiscal precum si
lit ș^2) cheltuielile din reevaluarea mijloacelor fixe, în cazul în care, ca urmare a efectuării unei reevaluări de către contribuabilii care aplică reglementările contabile conforme cu Standardele internaționale de raportare financiară, se înregistrează o descreștere a valorii acestora;

iar in Ord 3055 art 124alin (5) Dacă rezultatul reevaluării este o descreştere a valorii contabile nete, aceasta se tratează ca o cheltuială cu întreaga valoare a deprecierii, atunci când în rezerva din reevaluare nu este înregistrată o sumă referitoare la acel activ (surplus din reevaluare) sau ca o scădere a rezervei din reevaluare prezentată în cadrul elementului „Capital şi rezerve“, cu minimul dintre valoarea acelei rezerve şi valoarea descreşterii, iar eventuala diferenţă rămasă neacoperită se înregistrează ca o cheltuială.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladire moise_anca moise_anca Am urmatoarea situatie: val intrare(inainte de reev)=161000 amort cumulata=63168.30 val contabila neta=161000-63168.3=97831.70 val. reevaluata la ... (vezi toată discuția)
Raport de evaluare cladire Total Contabilitate Total Contabilitate Buna ziua, Am un raport de evaluare pentru un apartament prin care valoarea din contabilitate a fost redusa la valoarea de piata. Cheltuiala pe care o ... (vezi toată discuția)
Reevaluare cladire-in att d-nei tulpan cornelia moise_anca moise_anca Am urmatoarea situatie: val intrare(inainte de reev)=161000 amort cumulata=63168.30 val contabila neta=161000-63168.3=97831.70 val. reevaluata la ... (vezi toată discuția)