avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Norme metodologice date in aplicarea unei legi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Norme metodologice date in aplicarea unei legi

Buna ziua!

Va adresez urmatoarea intrebare:

Este legala aplicarea retroactiva in contabilitate, a unei prevederi din Norme metodologice care au fost date in 2012, in aplicarea unui articol care a ramas neschimbat in Legea la care se refera?

In speta, e vorba despre Norme metodologice de aplicare a Codului fiscal - art. 128 alin. (4) lit.d), care in Lege suna la fel de sec si astazi ca si acum cativa ani, dar pt care Normele date in aplicarea acestuia au tot fost modificate si in 2010 si in 2012 prin OG 50/2012.

Pana la aparitia acestor clarificari colectarea TVA asupra normei de consum - cota din pierderile tehnologice - era impusa practic, daca nu se indeplineau 3 conditii cumulativ, dintre care, conditia dovedirii distrugerii materiilor prime sau produselor era foarte greu de indeplinit tot din cauza incoerentei altor prevederi. Cee ce nu era cel putin firesc, intrucat norma de consum este tocmai o marja inerenta procesului tehnologic, prin pierderea unor materii prime in timpul productiei.

Prin normele date in 2010 si 2012 s-a clarificat faptul ca asupra normei de consum (stabilita intern pe specificul activitatii) nu se colecteaza TVA.
Insa, apare intrebarea: din punct de vedere juridic, normele ce caracter au? Permit aplicarea retroactiv in contabilitate, daca au fost date dupa 4-5 ani de incoerenta?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
ContSters238039, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters238039 , utilizator 23:01, 9 Martie 2012
pana pe 01.10 2011 normele de interpretare a legii (de aplicare) erau singurele dispozitii legale care se aplicau retroactiv. prin noul cod civil sa instituit principiul neretroactivitătii normelor interpretative.
ATENTIE! Cu toate acestea acest principiu se va interpreta astfel:
autoritatile vor tinde a aplica prima norma de interpretare a legii chiar de la data intrarii in vigoare a legii, chiar daca norma interpretativa va fi data ulterior,
si vor da eficienta principiului neretroactivitatii doar normelor noi interpretative care modifica norme interpretative vechi
Cer scuze pentru ca revin, desi raspunsul este destul de clar, vreau sa-mi fie clar pana la capat :">:

Am inteles bine ca dpdv juridic pot aplica acum retroactiv modificarea Normei metod.-HG.44/2004 care s-a adus prin HG nr. 1.620/2009 care a intrat in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2010 (inainte de intrarea noului Cod Civil), dar nu mai pot aplica si modificarile Normei metod.-HG.44/2004 aduse prin HG 50/2012 (care a fost data dupa intrarea noului Cod Civil)?

Iar, dpdv al autoritatilor... nu pot aplica decat ceea ce era la 2009...?!

(Situatia la care ar fi necesare modificarile, este la nivelul anului 2009, cand inca se mai producea la capacitate normala, iar valorile sunt considerabile...)

Va multumesc tare mult pentru ajutor!
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
ContSters238039, utilizator
prima norma interpretativa se aplica de la intrarea in vigoare a legii (pe care o interpreteaza oficial)

norma care modifica o norma interpretativa si prin care se aduc precizari noi (se interpreteaza situatii juridice neprevazute de norma pe care o modifica) se tinde a fi aplicata tot de la intrarea în vigoare a legii legii

norma care modifica o norma interpretativa si prin care se schimba modul de interpretare a unei dispozitii din lege trebuie sa fie aplicata obligatoriu numai pe viitor
In cauza, prin aceste HG-uri ulterioare, s-au desprins din mormanul de lipsuri de inventar din care stocuri depreciate calitativ, aceste pierderi tehnologice care nu se regaseau in reglementarile pe parte de TVA, nici in Lege, nici in Normele initiale de pana la 01.01.2010, desi erau evidente si inerente la fel ca si pana in 2010, ba chiar mai mult, erau evidentiate pe partea de impozit pe profit, unde aceasta norma interna de consum era acceptata ca deductibila la calculul profitului impozabil. Prin aceste doua acte ulterioare Normei metod.initiale, au fost facute remarcate si la TVA.

Acum, trecand peste intrebarea initiala care avea un caracter general, in cauza ramane de vazut daca prin HG nr.1.620/2009 și HG 50/2012, ceea ce s-a adus asupra Normelor de baza se interpreteaza ca fiind precizari, ori modificari... Banuiesc ca raspunsul nu este influentat de efectul fiscal pe care l-a produs precizarea ori modificarea, intrucat acesta a fost evident si asteptat, necolectarea TVA la norma interna de consum.

Va multumesc mult pentru ajutor!
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
ContSters238039, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legi interpretate si legi interpretative Ghinea_Maria Ghinea_Maria Ce sunt legile interpretate si legile interpretative, si care dintre ele are caracter retroactiv? (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea unei legi nicutamas nicutamas O Lege sau H.G.R.publicata in Monitorul Oficial,dupa cat timp se aplica si daca are aplicabilitate si retroactiv? Va multumesc (vezi toată discuția)
definitie lege in vigoare peraspera peraspera Ce inseamna in contextul legii 47/1992 art 29 (1) \"lege in vigoare? Cand incepi actiunea cu cativa ani inainte si apoi, in ultimele luni, legea este abrogata ... (vezi toată discuția)