avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă aplicabilitatea unei legi
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

aplicabilitatea unei legi

O Lege sau H.G.R.publicata in Monitorul Oficial,dupa cat timp se aplica si daca are aplicabilitate si retroactiv?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: elena138 , utilizator 16:30, 11 Ianuarie 2012
nu are aplicabilitate retroactiva, daca nu este prevazuta in cuprinsul legii o data de la care incepe a.si produce efecte, aceasta intra in vigoare la 3 zile de la publicarea in monitorul oficial
Intrarea in vigoare a actelor normative Art. 12 (Lege nr. 24/2000)
(1) Legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor. Termenul de 3 zile se calculeaza pe zile calendaristice, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, si expira la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.
(2) Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara.
(3) Actele normative prevazute la art. 11 alin. (1), cu exceptia legilor si a ordonantelor, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara. Atunci cand nu se impune ca intrarea in vigoare sa se produca la data publicarii, in cuprinsul acestor acte normative trebuie sa se prevada ca ele intra in vigoare la o data ulterioara stabilita prin text.
În ceea ce priveşte modul de calcul al termenului de 3 zile, Acsinte Gaspar a precizat că acesta se calculează pe zile calendaristice, fiind un termen legal de drept public. Legea intră în vigoare la expirarea termenului de 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, dacă o lege (care nu prevede în cuprinsul său un alt termen pentru intrarea în vigoare) este publicată în ziua de 1 a unei luni, termenul începe să curgă din acea zi şi expiră la sfârşitul zilei de 3 (ora 24,00), deci legea respectivă va intra în vigoare o dată cu debutul zilei de 4 (ora 0,00).


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

ARTICOLUL 78 Constitutia Romaniei

Intrarea în vigoare a legii

Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la 3 zile de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.


Sub aspectul acţiunii în timp a normelor juridice acţionează principiul neretroactivităţii legii, ceea ce presupune stabilirea momentului iniţial şi a momentului final al acţiunii legii.
De la aplicarea principiului neretroactivităţii legii există însă şi unele excepţii, când legile se aplică retroactiv, şi anume:
- În situaţia când legea prevede expres că se aplică unor fapte petrecute anterior, fără ca prin aceasta să se îngrădească drepturile fundamentale garantate prin Constituţie;
- În cazul când este necesară înlăturarea unor piedici care frânează procesul transformărilor sociale;
- În cazul legilor interpretative care clarifică înţelesul unor norme juridice şi care se aplică de la data intrării în vigoare a normei interpretate, în cazul când ele apar ulterior acestora;
- În cazul legii penale mai favorabile, adică dacă de la data săvârşirii unei infracţiuni şi până la data ultimului act de executare au apărut mai multe legi care sancţionează diferit aceeaşi faptă, se va aplica legea penală cu sancţiunea mai blândă.
Muyltumesc foarte mult pentru raspunsul promt pe care mi l-ati transmis.
Va doresc multa sanatate.
Cu stima.
Cu placere!
:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrarea in vigoarea a unei legi mihaelacojocaru mihaelacojocaru Daca o lege intra in vigoare intr-o zi nelucratoare, se aplica din aceasta zi sau din prima zi lucratoare? (vezi toată discuția)
Aplicare lege fara norme vladiana vladiana Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarea speta : o lege (publicata in M.Of.) de aprobare a unei OG- prin care se modifica o alta lege si pentru care urmeaza sa fie ... (vezi toată discuția)
Modificari legislatie ssm marianadavid marianadavid Modificarile facute prin Hotărârea Guvernului nr. 767/2016 au intrat deja in vigoare? Multumesc! (vezi toată discuția)