avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Candidatura alegeri locale
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Candidatura alegeri locale

de cat timp trebuie sa am domiciliul intr-o comuna pentru a putea candida pe o lista de consilieri a unui partid politic in aca comuna?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:31, 9 Martie 2012
Legea 67/2004 alegerea autoritatilor administratiei publice locale:
Art. 3
(1) Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor.

(2) Pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean, a primarului, precum şi a preşedintelui consiliului judeţean fiecare alegător are dreptul la câte un singur vot.

(3) Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul.

(4) Cetăţenii cu drept de vot, care şi-au stabilit reşedinţa într-o altă unitate administrativ-teritorială cu cel puţin 3 luni înaintea datei alegerilor, îşi pot exercita dreptul de vot în unitatea administrativ-teritorială respectivă, potrivit prevederilor prezentei legi.

Art. 4
(1) Au dreptul de a fi aleşi consilieri, primari sau preşedinţi ai consiliilor judeţene cetăţenii cu drept de vot care au împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, dacă nu le este interzisă asocierea în partide politice, potrivit art. 40 alin. (3) din Constituţia României, republicată.

(2) Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese.

(3) La sectoarele municipiului Bucureşti pot candida şi pot fi alese persoanele care au domiciliul în municipiul Bucureşti, indiferent de sector.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt cetatean roman cu domicilul in austria si cu resedinta in romania, am dreptul sa candidez la primarie? mboncalo mboncalo Buna ziua. Sunt cetatean roman cu domicilul in austria si cu resedinta in romania.Am dreptul sa candidez pentru primarie cu resedinta in Romania ? Si cu ... (vezi toată discuția)
Despre conditiile participarii la alegerile locale 2016 ca independent nel14 nel14 As dori daca este in tema cineva sa-mi spuna ce conditii trebuie sa indeplineasca un candidat independent la alegerile locale 2016 ca ... (vezi toată discuția)
De ce oare nu se poate? baza baza in alegerie locale, doi frati,(frate si sora); cu nume diferte( prin casatorie) din partide diferite, pot candida la funtia de consilier local? (vezi toată discuția)