avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Procedura de intocmire clauza de formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Procedura de intocmire clauza de formare profesionala

Buna ziua,
Trebuie sa intocmesc o clauza de formare profesionala pentru noii angajati care beneficiaza de training organizat de angajator in interiorul firmei(pana in 3 luni).Aveti cumva un model?Mentionez de aceasta clauza si in CIM?Cum ar trebui sa procedez?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 15:06, 23 Noiembrie 2008
Verificati in documente utile, pe acest Forum!Ar trebui sa formulati un act aditional la contractul individual de munca.
Este vorba de un training intern facut de doi dintre team-leaderii societatii.Cum se poate justifica suma pe care o voi scrie in clauza (care va fi echivalentul salariilor de pe perioada de training)?
Ma scuzati pentru atatea intrebari dar citind de pe forum as vrea totusi sa fac ceva corect pentru ambele parti, dar si legal.
Prin termenul de formare profesională se intelege orice procedură prin care o persoană dobândeşte o calificare atestată printr-un certificat sau o diplomă, eliberate conform legii. Prin urmare, la sfarsitul cursului salariatul ar trebui sa primeasca un certificat sau o diploma.
Participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;
b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.
Pentru a opera obligaţia de restituire stipulată de art. 195 din Codul muncii în sarcina salariaţilor trebuie să fie întrunite în mod cumulativ toate condiţiile prevazute de lege.

Justificarea cheltuielilor trebuie sa se faca in baza unor documente justificative : salariile formatorilor, cheltuieli materiale , cheltuieli de inttretinere etc.
Cine are dreptul de a elibera certificate, diplome de acest gen? Daca am inteles bine, in cazul meu, nu se poate semna o astfel de clauza de formare profesionala...
Unitatile acreditate acorda astfel de diplome sau certificate de formare profesionala.

Alte discuții în legătură

Demisie in cazul contractului aditional de formare profesionala Yonut321 Yonut321 Buna ziua, anul trecut(2011) in noiembrie m-am angajat la o firma ca lacatus mecanic eu avand diploma de operator calculator am incheiat cu firma un contract ... (vezi toată discuția)
Clauze speciale (clauza de fidelitate) Dan V. Dan V. La angajare am semnat o clauza de fidelitate prin care sunt obligat se stau 5 ani, iar in caz ca vreau sa plec sunt obligat sa platesc 10000 Euro. Fara sa fac ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)