avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1233 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se poate trage la raspundere presedintele asociatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se poate trage la raspundere presedintele asociatiei pentru neinformarea locatarilor?

Presedintele impreuna cu Comitetul executiv al Asociatiei de Proprietari nu au informat la timp pe locatari ca expira autorizarea ascensorului in luna Februarie si ne-am trezit ca firma care asigura service-ul ascensorului pe data de 1 Martie a oprit functionarea ascensorului.Li se pot imputa costurile de reautorizare al ascensorului PRESEDINTELUI si COMITETULUI EXECUTIV?
Cel mai recent răspuns: sanda64 , utilizator 17:03, 12 Martie 2012
Acum....sa va spun cam cum se procedeaza in practica...
Cam cu o luna inainte de termenul scadent al autorizatiei precedente, baietii de la lift il anunta pe administrator sau pe presedinte, depinde cu cine relationeaza mai des, ca peste o luna tre' sa faca inspectia CNCIR (noul nume al vechului ISCIR).
La termenul cu pricina, vine un inspector CNCIR, face si el o inspectie cat de cat, emite o factura si o da administratorului.
Atentie! Revizia cu pricina poate fi una superficiala sau una mai elaborata in functie de ce probleme stiu "baietii" ca sunt la lift, lucrare care va poate costa ceva (piese schimbate) sau nu - se face o revizie de rutina, o pregatire in vederea inspectiei. Dar toate acestea se fac cu cel mult o luna inainte, asa cum v-am zis.

Inspectia e facuta, liftul merge si de platit, platiti cand aveti banii, ma rog, nu prea mult tarziu...!

Chiar nu inteleg de ce ati ajuns in situatia asta, decat daca trebuie facuta ceva investitie mai marisoara in lift... Or despre acest lucru "baietii" va anunta cu mult inainte de inspectia CNCIR, pentru ca este si raspunderea prestatorului de a veghea la siguranta functionarii ascensorului. Daca acesta prezinta incertitudine, ei il inchid pana se repara.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
elga50, moderator
Revenind la intrebarea initiala , marele raspunzator este firma de intretinere , datorita faptului ca ea este operator RSVTI ptr asoc de proprietari, ea trebuia sa puna o eticheta cu data expirari autorizatiei (la multe lifturi aceasta este rupta de diverse persoane.) si in acest fel toti locatari stiau cand expira autorizatia. Daca vi s-a oprit liftul CNCIR-ul (care s-a desprins din ISCIR -care mai exista ) nu a fost ,deci nu s-a platit nimic ,se va plati 372 lei cand se va programa la cererea asoc printr-o cda. Deci inca nu s-a patit nimic ptr ca nu a venit ,cu exceptia cand a venit si a constatat deficiente la sist. de siguranta si a emis factura, in acest caz trebuie platita reparatia si apoi va reveni. Administratorul nu este operator RSVTI ca sa urmareasca data scadenta, de multe ori acesta este nou raportat la data scadenta.
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
sanda64, utilizator
S-a ajuns aici deoarece exista un conflict intre administrator si un membru al comitetului executiv care la un control de verificare a apometrelor de apa anuntat si efectuat de catre administrator acel membru al comitetului executiv a fost prins cu magneti pe apometrele de apa rece din apartamentul lui.Acel membru este prieten la catarama cu presedintele.Cei de la intretinere ascensor si-au facut datoria si au anuntat din timp pe presedinte despre problema, dar presedintele nu i-a inmanat administratorului hartia de la firma de interetinere ascensoare ca sa poata sa le comunice locatarilor. In fine din aceasta cauza am inteles ca presedintele si comitetul au anuntat adunare generala pe 22 martie in care isi vor prezenta demisia. Problema mea este urmatoarea: Presedintele si comitetul executiv au dat dovada de neprofesionalism si au creat o situatie care putea fi evitata.E usor acum sa spui ca ai gresit dupa ce ai facut raul.Nu se pune problema ca de platit tot vom plati , dar era mai bine sa fim avertizati ca sa ne facem si noi niste calcule. 80% din locatarii asociatiei sunt pensionari si pensionari cu pensii marite de BOC , adica 350 lei/luna.E si normal ca pentru acei pensionari era mai usor daca stiau cu 2-3 luni inainte , astfel incat sa isi planifice fiecare banut.Acum le este foarte greu sa suporte dintr-o data 28 de lei de familie ca sa facem revizia generala si taxa de 372 de lei.Eu zic ca cei care se fac vinovati sa plateasca. Am sa propun la sedinta asociatiei din 22 ca sa ii tragem la raspundere pe cei vinovati .Exista vreun temei legal sa ii tragem la raspundere in afara de tribunal?
Ati putea sa propuneti asta, numai ca nu vad cum ati putea-o pune in practica. Asociatia nu are parghii legale de a amenda proprietarii (presedintele este si el un proprietar), punandu-i sa plateasca o suma care trebuie in mod normal impartita tuturor.
Daca nu a avut bunul simt sa se ocupe de asociatie, am indoieli ca va admite sa plateasca "oalele sparte"...
Interesul este sa platiti aceasta lucrare si sa vedeti ascensorul functionand, nu sa aplicati o pedeapsa care nu stiti daca si cand s-ar putea traduce in realitate.
Dar nu aveti bani in fondul de reparatii? Ca daca ati avea, ati putea scoate acesti bani de-acolo!

@romeo2312,
Aceste revizii din doi in doi ani, in vederea prelungirii autorizatiei, ne-au costa intre 3000 si 5000 lei de fiecare lift in ultimii 7-8 ani. Nu ne-am pus vreodata problema sa discutam in adunarea generala, sa hotaram... Ca si pentru alte lucrari prevazute, planificate sau accidentale, asociatia poate apela la banii pe care-i are in casa sau in banca indiferent din ce surse provin.
Sigur ca, daca se respecta legislatia, trebuie sa existe cel putin fondul de rulment si fondul de reparatii. Pe langa acestea asociatia mai poate avea fonduri din penalizari sau alte fonduri speciale.
Din cate inteleg, in asociatia dumneavoastra sunt cel putin doua probleme: neintelegerile dintre cei ce conduc asociatia si lipsa banilor.
Acum, la adunarea generala o sa alegeti alt comitet si rezolvati o problema.
Cat priveste banii, trebuie sa va gospodariti si sa va constituiti aceste fonduri, indiferent cine este in comitet sau cine este administrator. Probabil ca aveti, de regula costuri lunare foarte mici la intretinere, deoarece vi se pare ca pentru proprietarii de apartamente "este foarte greu sa suporte dintr-o data 28 de lei de familie". Spun acest lucru pentru ca sunt foarte multe asociatii in care intretinerea lunara costa 200-500-700 lei/luna, iar diferente de 20-30 lei pe luna aproape ca nu se observa. Dupa cum spuneam mai sus, reviziile acestea la doi ani, pe noi ne costa intre 100 si 150 lei/familie.
Oricum, cu oameni gospodari in conducerea asociatiei, puteti sa rezolvati revizia si in rate cu firma ce se ocupa de intretinerea liftului, iar plata reautorizarii, asa cu s-a spus mai sus, se poate amana cateva luni chiar dupa ce se pune liftul in functiune.

Alte discuții în legătură

Înlocuire lift bloc 9 etaje ionut_negoita89 ionut_negoita89 Buna seara, Administratorul blocului în care locuiesc cere înlocuirea liftului intr un bloc cu 9 etaje (an bloc 1975) pe motiv că ISCIR nu mai da aviz S ... (vezi toată discuția)
Buna seara!am aflat ca ascensorul blocului functioneaza fara ... Stergarel Stergarel Buna seara!Am aflat ca ascensorul blocului functioneaza fara autorizatie cncir de un an.Pot sa fac plangere penala impotriva presedintelui,administratorului si ... (vezi toată discuția)
Reparatie capitala lift, alegerea ofertelor cimpeanr cimpeanr Buna ziua, revin cu problema deja postata pe site cu referire la reparatia capitala a liftului. S-a tinut sedinta asoc de propr pe data de 21 , sedinta la care ... (vezi toată discuția)