avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exceptii procesuale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exceptii procesuale

spuneti-mi si mie care sunt exceptiile procesuale? perimarea este una din ele?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:36, 11 Martie 2012
In doctrina, excepţiile procesuale sunt definite ca fiind acele mijloace prin care, în cadrul procesului civil, partea interesată, procurorul sau instanţa din oficiu, invocă în condiţiile prescrise de lege şi fără a pune în discuţie fondul dreptului dedus judecăţii, neregularităţi procedurale sau lipsuri privind exerciţiul dreptului la acţiune, urmărind întârzierea sau împiedicarea judecăţii în fond.
În doctrina, excepţiile procesuale sunt clasificate în funcţie de trei criterii : obiectul lor; efectul pe care tind să îl realizeze; caracterul imperativ sau dispozitiv al normei juridice încălcate.
a) după obiectul lor, excepţiile procesuale se împart în:
- excepţii de procedură,
- excepţii de fond
b) în raport de efectul pe care tind să îl realizeze, excepţiile procesuale se clasifică în:
- excepţii dilatorii,
- excepţii peremptorii
c) după natura normei care le reglementează, excepţiile se clasifică în:
- excepţii absolute,
- excepţii relative

Excepţia perimării este o excepţie de procedură , peremptorie,si absolută.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen intampinare la recurs? pirina pirina am castigat un proces pe fond, paratul a depus recurs, am vazut acest lucru pe portalul tribunalului.Avocatul meu este plecat din tara si nu pot lua legatura ... (vezi toată discuția)
Contestație la executare și perimare invocată pe cale de exceptie. legea procesuală civilă nouă și veche în cadrul aceluiași proces CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In cadrul unui proces s-a invocat pe calea contestatiei la executare prescriptia dreptului la executare silita pe legea noua si in cadrul procesului a aparut o ... (vezi toată discuția)
Tipul de aparare ? oanaportar oanaportar Hristos a inviat ! Va rugam frumos sa ne ajutati si sa ne dati un raspuns pentru a intelege intr-un proces civil, - cand apărările formulate în ... (vezi toată discuția)