avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... conciliere prelabila
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

conciliere prelabila

Am si eu o nelamurire si nu gasesc nimic ca sa ma lamureasca (doctrina si/sau practica).

Exceptia lipsei procedurii concilierii directe se poate invoca pentru prima data in apel?
Am o hotarare data pe fondul cauzei intr-un litigiu, evident comercial, iar direct in apel mi se invoca exceptia prematuritatii actiunii pe motivul nerealizarii procedurii concilierii.

Din punctul meu de vedere, aceasta exceptie este o exceptie procedurala, relativa care poate fi invocata numai daca partea invoca o vata,are.

Va rog sa ma ajutati.

Mersi
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 23:36, 15 Octombrie 2007
Pai...... sa vedem.
Prin intermediul exceptiilor de procedura se invoca neregularitati procedurale privitoare la compunerea sau constituirea instantei, competenta acesteia si procedura de judecata.
Prin intermediul exceptiilor de fond se invoca lipsuri referitoare la exercitiul dreptului la actiune. Printre exceptiile de fond se include si exceptia lipsei procedurii prealabile.

In apel nu se pot face cereri noi.
Totusi, potrivit art.294 alin.1 teza a II-a Cpc, exceptiile de procedură si alte asemenea mijloace de aparare nu sunt considerate cereri noi . In doctrina (M.Tabarca, Drept procesual civil, vol II, pag. 55) se arata ca desi acest text se referă la exceptiile de procedură, trebuie să se admită că si exceptiile de fond pot fi invocate direct in apel.
Fara indeplinirea concilierii nu s-ar fi nascut dreptul la actiune.
Este o conditie imperativa.
Prin urmare este o exceptie de ordin public care poate fi invocata oricand.
Procedura prealabila lipseste cu desavarsire sau exista o oarece...#-o corespondenta care n-ar indeplini conditiile de fond si de forma?

De ce intreb asta, pentru ca mi-am notat undeva, dar nu mai gasesc acum speta intreaga (era a ICCJ) ca "disp art 720 ind 1 sunt obligatorii, in schimb termenele, conditiile locul, mijloacele si modalitatile de manifestare a vointei partilor, cat si continutul concret al inscrisurilor sunt recomandate in articolul mentionat incepand cu alin 2, dar nu reprezinta conditii cerute imperios de lege, astfel ca nerespectarea unora dintre acestea nu atrage automat nulitatea concilierii prealabile, ci numai daca partea dovedeste o vatamare".

Daca te-ar ajuta o caut.
Sunt cateva. Uite ici:
[ link extern ] .
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptii procesuale Ramona1982 Ramona1982 spuneti-mi si mie care sunt exceptiile procesuale? perimarea este una din ele? (vezi toată discuția)
Uzucapiune scurta FLORINTACHE FLORINTACHE Buna ziua. Am o actiune prin care am solicitat nulitatea unui titlu de proprietate si la fond am castigat. Primesc acum apelul partii adverse si acolo se ... (vezi toată discuția)
Conciliere prealabila -spete Cabinet Av. Irina Rosulescu Cabinet Av. Irina Rosulescu Stimati colegi, as vrea sa ma ajutati cu niste spete legate de concilierea prealabila realizata dupa intentarea actiunii in instanta. Ideea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)