avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... obligatiile angajatorului - desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

obligatiile angajatorului - desfiintare post

revin cu o intrebare suplimentara postarii contributii individuale in cazul "momentan ... stau acasa", la care inca astept sa primesc vreun raspuns...
Care sunt obligatiile firmei fata de angajat, in cazul in care se desfiinteaza postul?

PS: Sunt angajata de 3 luni, fara perioada de proba, in contractul individual de munca insa nu se specifica acest lucru (si sincer, nu stiu cum am fost incadrata in cartea de munca). Are vreo importanta?
Mi s-a sugerat o "despartire amiabila", ce am de pierdut?

astept raspunsurile voastre,
merci
gaby
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 21 Septembrie 2009
Din Codul muncii:
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
Art. 67. - Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010:
ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

1. Ce a vrut angajatorul sa spuna prin "despartire amiabila"?
2. In carnetul de munca se evidentiaza ceea ce scrie in Contractul individual de munca pe care l-ati semnat.



merci dl.Tudor pt raspuns

ref la intrebari:
1. demisie prin acordul ambelor parti
2. in contractul individual se precizeaza la art. Durata contractului:
lit a) nedeterminata, incepand cu data de 15.09.2008
lit b) determinata, de ......, incepand de la data de ..... si pana la data de .....
la litera b fiind necompletat, deduc ca in CM a fost trecuta perioada nedeterminata

As dori totusi daca ma puteti ajuta cu raspuns la postarea mea anterioara:
www.avocatnet.ro/content/for...

merci
gaby
Perioada pentru care a fost incheiat contractul este nedeterminata ... :)

Referitor la topicul deschis pe sectiunea Impozite si taxe. Legalitate si interpretare juridica :
1. pentru a beneficia de CIC trebuie ca în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
2. Cele 12 luni pot fi constituite integral şi din perioadele în care ati beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii.
3. Pentru a intra in somaj trebuie:
- sa aveti un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii
- incetarea c.i.m. trebuie sa fie facuta in temeiul art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
va multumesc mult pentru raspunsuri
gaby
gaby76:
Am o completare pentru dvs.
Nu confundati demisia cu acordul partilor (asa cum o fac mai toti angajatorii).
Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea CIM, dupa implinirea unui termen de preaviz (inscris in CIM). Demisia nu se aproba de angajator. Acesta poate interveni numai daca vrea sa scurteze termenul de preaviz.
Incetarea CIM prin acordul partilor inseamna ca amandoua partile (angajator si angajat) au picat de comun acord sa inceteze CIM la o data convenita de acestia.
Deci nu exista "demisie cu acordul partilor".

Alte discuții în legătură

Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Somaj anca33a anca33a Buna ziua Va rog sa imi spuneti daca este valabil sa se primeasca minim un salariu compensatoriu daca sau facut concedieri colective,si daca este ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala cu art.65 alin (1) coroborat cu art.73 din codul muncii antoheionel antoheionel Sunt inginer de industria lemnului din anul 2004. Ieri am primit o notificare din partea conducerii firmei ca sunt concediat cu art. 65 alin (1) coroborat cu ... (vezi toată discuția)