avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Art 65 alin. 1?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Art 65 alin. 1?

Art. 65. [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

Asta inseamna ca a fost concediat din motivul desfiintarii postului .intra in somaj tehnic? ce trebuie sa faca angajatorul in aceste conditii?


Multumesc ,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:58, 14 Februarie 2010
Anagajatorul trebuie sa emita o decizie, sa o comunice angajatului si sa o inregistreze la ITM - acest fapt conducand la incheierea contractului de munca.
Aveti optiunea sa va cautati de munca in preaviz, fie optati sa lucrati 4 ore / zi X 20 zile, fie dora 10 zile a cate opt ore.

pai a emis aceasta decizie , e inregistrata la ITM.

eu sunt angajatorul ( in acest caz) mai am vre-o obligatie fara de angajat dupa data scrisa in decizie ?
1. "Somajul tehnic" este o notiune care defineste suspendarea contractului individual de munca (CIM) si nu incetarea lui. In timpul "somajului tehnic" sunteti inca salariatul unitatii care v-a suspendat CIM.
2. Art.65 din Codul muncii defineste incetarea CIM prin concediere. Fiind o concediere neimputabila salariatului acesta poate beneficia de indemnizati8e de somaj daca are lucrate 12 luni din ultimele 24 de luni (nu neaparat consecutive si nu neaparat la acelasi angajator.
3. Daca sunteti concediat cu art.65 din Codul muncii trebuie sa primiti un preaviz si sa beneficiati de drepturile prevazute de Contractul colectiv de munca unic la nivel national (CCMUNN) pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog sa imi spuneti si mie cum sa procedez in urmatoarea situatie: Eu (angajator) doresc sa concediez o persoana, dar aceasta persoana sa aiba ... (vezi toată discuția)
Cu ce art. incetez raporturile de munca pentru a beneficia de somaj? saftmiki saftmiki am doi gastionari la magazin societatii.Unuol dintre ei lucreaza de 4 ani si vrea sa plece si ar beneficia de somaj.Ca sa beneficieze de somaj, deoarece are ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca conform 65 (1) Gabriela Negrut Gabriela Negrut situatia este urmatoarea: firma isi restrange activitatea; in urma acestei restrangeri vor fi suspendate 3 posturi, prin urmare se va recurge la concedierea a ... (vezi toată discuția)