Doresc schimbarea numelui de familie pentru fetita mea, si anume doresc sa poarte si numele meu alaturi de acela al tatalui ei pentru a-i fi mai usor la scoala. Nu am fost casatorita cu tatal ei, iar fetita a fost recunoscuta de catre acesta (poarta numele lui). In 2008 ne-am despartit iar minora mi-a fost incredintata spre crestere si educare, avand hotarare definitiva si irevocabila.
Desi i-am solicitat tatalui ei acordul pentru schimbarea de nume - si raspunsul lui a fost afirmativ atunci cand am discutat - acum acesta taraganeaza in mod intentionat lucrurile. De asemenea dupa ce ne-am despartit nu s-a mai interesat de minora (nu a mai vazut-o din dec. 2008) si ii plateste o pensia de intretinere modica ocazional.
Ce sanse am sa-i schimb numele pe cale administrativa? In lipsa acordului tatalui pot obtine o hotarare de la Autoritatea Tutelara care sa tina loc de acest acord? In ce conditii pot obtine o asemenea hotarare?
Asta-i buna! :)) :thumbup: Recunosc ca la asta nu m-am gandit! Daca nu si nu, voi avea in vedere si varianta asta. Si cred ca in cazul in care doresc sa port eu numele copilului nu-mi mai este necesar acordul tatalui!
Nu veti avea nevoie de acordul lui pt ca din fericire va aflati in cazul asta h) cand persoana in cauza solicita sa poarte un nume de familie comun cu al celorlalti membri ai familiei.; si nu in cazul asta e) cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in casatorie, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere si educare, cu consimtamantul fostului sot, dat in forma autentica; pentru ca voi nu ati fost soti
Daca acesta este singurul motiv pentru care doriti schimbarea numelui si anume acela de a ajunge dvs. si copilul dvs. la un nume comun cel mai simplu este sa luati dvs. numele exconcubinului. Dar asta inseamna sa va schimbati ulterior toate actele, buletin, permis de conducere,etc.Succes!
Multumesc inca o data pentru sfat. In acest moment am demarat planul A: ca fetita mea sa poarte si numele meu alaturi de acela al tatalui ei. Din nefericire, sansele sunt minime (nu am gasit pana acum nicio speta in care sa se fi decis in favoarea mamei fara ca aceasta sa aiba acordul tatalui). In cazul in care acest lucru nu va fi posibil, voi trece la planul B: voi incerca sa port eu numele copilului. Avantaj major: modificarea se va transcrie si pe certificatul de nastere al fetitei, astfel ca vom purta cu totii acelasi nume. Dezavantajul este ca o asemenea schimbare implica modificarea tuturor documentelor (CI, permis auto, contracte utilitati, banci, etc.). Un alt "dezavantaj" ar fi ca imi place mai mult numele meu decat numele lui. Plus ca mi se pare ironic.
Am primit raspunsul de la Primarie - Autoritatea Tutelara face trimitere la art. 31 alin. 3 din Legea 272/2004, si anume ca "in cazul existentei unor neintelegeri intre parinti cu privire la exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti instanta judecatoreasca, dupa ascultarea ambilor parinti, hotaraste potrivit interesului superior al copilului.".
Daca trebuie sa merg in instanta, ce trebuie sa solicit? O decizie care sa inlocuiasca acordul tatalui? In cazul acesta, cum pot sa dovedesc faptul ca el nu vrea sa-si dea acordul (nu am niciun document scris). Trebuie sa-l chem pe el la proces? Si cum sa procedez avand in vedere ca adresa lui din buletin este la fosta mea adresa (l-am luat in spatiu la vremea respectiva)? Sau il chem la adresa la care presupun eu ca se afla?