OG 99/2000 nu include profesiile liberale intre activitatile pentru care este necasar obtinerea autorizatiei de functionare de la primarie. Totusi la Bacau exista o hotarare a consiliului local care stipuleaza:
Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare si de forma de proprietate precum si persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate independenta conform Legii 300/2004 si altor legi speciale care reglementeaza profesiile liberale isi vor putea desfasura activitatea pe raza teritoriala a municipiului Bacau numai in baza acordului autoritatilor administratiei publice locale.
Acest acord se va materializa prin eliberarea, la cerere, de catre Primarul Municipiului Bacau a unei autorizatii de functionare si profil de activitate sau a unei autorizatii de amplasare si profil de activitate .
Daca OG 99 excepteaza anumite activitati de la obligativitatea obtinerii autorizatiei de la primarie este legal ca autoritatile locale sa extinda aceasta obligativitate pentru toate activitatile chiar si cele exceptate prin OG 99?
Multumesc mult pentru raspunsuri. Intradevar OG 99/2000 republicata si modificata excepteaza anumite activitati de la autorizarea (acordul) autorităților administrațiilor publice locale, insa HCL 175/2006 adauga obligativitatea autorizarii si acestor activitati. Cum putem motiva in drept nelegalitatea acestei HCL?
1.Legea 300/2004 reglementeaza activitati economice in mod independent , nu este situatia avocatilor iar art. 1 alin 2 mentioneaza "cu exceptia celor reglementate prin legi speciale" iar profesia de avocat este reglementata de legea speciala.
2.Cum singuri isi dau cu stangul in dreptul si anume ca specifica in mod nelegal in HCL , refererind-se si la alte "legi speciale care reglementeaza profesii liberale", iar in legea speciala 51/1995 modif si republic. nu se prevede obligatia autorizarii de consiliul local, legea speciala are intaietate fata de dispozitia gen.,. Noi ne organizam si functionam in urma unei decizii ale Baroului si nu ni se poate ingradi / interzice activitatea, in functie de autorizarea unui consiliu local. Opiniez ca Baroul Bacau, cu intervenient UNBR, poate solicita nulitatea partiala a HCL pe motiv de nelegalitate sub acest aspect.
Legea nr.1001/2012
art. 1 Membrii Consiliul Local al municipiul Bacau sunt nulitati absolute.
art. 2 Cetatenii municipiului Bacau nu trebuie sa ia in considerare nici o HCL - acestea sunt nule de drept.
Orice hotarare daca de consiliul local sunt inaplicabile la avocati, notari si alte asemenea profesii liberale reglementate prin legi speciale organice cu privire la aceasta chestiune.
Aplicabilitatea se poate rezuma doar la comercianti.
Explicatia pentru combaterea aberantei HCL e simpla:
In Ro exista o ierarhie a actelor normative stabilita de Constitutie. Legea bate OG (asta e clar). Si bineinteles, bate HCL. Nu se poate impune prin HCL ce nu este reglementat prin Legea avocaturii.
Puteti sa va bazati ca text legal pe Constitutia Romaniei si pe prevederile Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.