Buna ziua,
As dori sa stiu si eu, in cazul unei asociatii de proprietari, cenzorii, presedintele si vicepresedintele asociatiei sunt obligati sa incheie contract de mandat si sa fie remunerati chiar daca suma este modica?
Va rog sa-mi spuneti si actul normativ care reglementeaza acest lucru, de asemenea orice asociatie e obligata sa aiba si administrator, si contabil, si casier, aceste functii putand fi cumulate?
Va multumesc
Tocmai ca cenzorii erau stresati ca, daca ar fi remunerati, ar urma sa se complice cu declararea venitului, etc. Oamenii chiar nu doresc sa fie platiti, doar salariul administratorului si al femeii de serviciu suportam toti, iar ei, fiind angajati cu CIM ajung oricum la sume destul de mari pe care le suporta toti proprietarii.
Daca s-ar mai plati si presedintele, si vicele, si cenzorii am ajunge la sapa de lemn.
Mai mentionez ca e o asociatie mica de proprietari in curs de constituire.
Va spun o parere cu totul personala.
O activitate pe care o presteaza cineva in mod gratuit din indiferent ce motive, se poate desfasura sub semnul nesigurantei si imposibilitatii de a fi tras la raspundere.
"Generozitatea" este o capcana cu consecinte imprevizibile de care se bucura doar "copiii".
Scuzati-ma, n-am vrut sa folosesc expresii jignitoare la adresa nimanui, dar intotdeauna trebuie sa fim prudenti cu ceea ce ni se ofera gratuit sau aproape "pe nimic", intelegand aici plati simbolice.
La "sapa de lemn" nu se ajunge atat de usor. Este o expresie mult prea demonetizata ca sa o si vedem in realitate cu adevarat.
Raspunderea asupra activitatii care implica consecinte asupra celorlalti, trebuie sa fie retribuita corespunzator si proportional cu acesta raspundere. Generozitatea are un suflu redus si oboseste repede!
:offtopic:
Ganditi-va la similitudinea cu "creditul cu buletinul" de care s-au bucurat atatia oameni si dupa cativa ani chiar au ajuns, unii dintre ei, la "sapa de lemn"!
Era odata un concept numit autogospodarire. De ce nu incercati sa intretineti curatenia fara a angaja pe cineva neaparat?.
Si nu este neaparat necesar sa angajati cu CIM administratora. Exista firme sa PFA-uri care sa va tina o evidenta a cheltuielilor.
Si varianta contractelor individuale cu fiecare furnizor este de luat in seama pentru ca este de viitor. Succes.
P.S. Despre procedura facturarii individuale, trebuiesc incheiate conventii de catre toti proprietarii cu furnizorul, care emite factura pentru fiecare apartament, iar proprietarii se duc cu gologanii la casieriile deschise de furnizori, ATM-uri, banci etc.
O sa va spun mai concret "problema": administratora are un salariu net de 700 ron, dar noi vom suporta cam 1300 spunea ea pentru ca sunt toate contributiile (ale ei si ale angajatorului), suma repartizata pe apartament este destul de mare, se mai adauga si femeia de serviciu tot cu CIM, lumina pe scara si gunoiul ca si cheltuieli comune +apa. De asta am spus ca nu ar fi cineva de acord sa mai platim si cenzorii, si presedintele si vicele, mai ales ca s-a hotarat ca cenzorii sa faca verificarile destul de rar.
Cam asta era speta si eu personal am fost uimita sa aud ca e obligatoriu ca mandatul sa fie remunerat.
Daca asociatia dv este foarte mica aveti posibilitatea sa functionati fara administrator. Membrii comitetului executiv pot sa preia fara probleme toate atributiunile administratorului.
Apoi spuneti ca asociatia este in curs de infiintare. Pai in acest stadiu nu puteti angaja un administrator, nu are cine sa-l angajeze, nu aveti ca asociatie, personalitate juridica, incheierea de infiintare, cod fiscal... Iar dumneavoastra spuneti deja de salariul administratorului...
Dupa ce va constituiti asociatia cu toate decumentele, presedintele ales, convoaca in sedinta comitetul executiv, invita la sedinta si cenzorul ales in adunarea generala si decid impreuna daca este nevoie sau nu sa angajeze un administrator. Ei pot atunci sa negocieze cu administratorul care invata acum sau cu altul, conditiile in care-l va angaja (salariu, atributiuni...).