avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mandat remunerat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mandat remunerat

Buna ziua,
As dori sa stiu si eu, in cazul unei asociatii de proprietari, cenzorii, presedintele si vicepresedintele asociatiei sunt obligati sa incheie contract de mandat si sa fie remunerati chiar daca suma este modica?
Va rog sa-mi spuneti si actul normativ care reglementeaza acest lucru, de asemenea orice asociatie e obligata sa aiba si administrator, si contabil, si casier, aceste functii putand fi cumulate?
Va multumesc
Pana o sa avem personalitate juridica, cod fiscal, stampila, etc, il platim pe administrator cu salariul de 700 si atat (nu are CIM deci nu putem vorbi de contributii pentru ca banii pe care-i ia el nu reprezinta salariu), dar dupa ce ne ies actele (dosarul e depus) o sa vedem cat vom plati si daca ne vom permite. Administratorul are studii superioare economice, era bine sa fi fost si PFA ca si contabil autorizat/expert ca-si platea singur contributiile si noi suportam doar repartizarea celor 700 pe apartament.
Ii multumesc si lui johnpescar pt. informatii, vom vedea in timp cat de mari vor fi cheltuielile.
Ultima modificare: Joi, 15 Martie 2012
florinat, utilizator
Dar la un contabil care tine evidente la firme mai mici, de ce nu va ganditi ?. Un contabil la o firma tine contabilitatea cu 150-200 lei. Pe la finante, la ghisee daca va interesati aveti si pile mai departe....
Banii pentru plati ii adunati voi, iar platile deasemeni cineva de incredere.
Da, aveti dreptate. Au fost sedinte de bloc, s-a pus anunt sa cautam alt administrator, dar nimeni nu a venit cu alta oferta. Eu personal astept sa vad ca ne-am infiintat ca Asociatie si apoi sigur majoritatea va hotarî intr-un fel sau altul.
Argumentul pro a fost acela ca e vecin cu noi in bloc si-si face treaba cu mai mult interes pentru ca-l priveste si mai e si increderea ca nu pleaca cu banii fara sa-l mai gasim.
Va multumesc tuturor pentru sfaturi.
O seara buna
elga50 a scris:

(...) O activitate pe care o prestează cineva în mod gratuit, din indiferent ce motive, se poate desfășura sub semnul nesiguranței și imposibilității de a fi tras la răspundere.
„Generozitatea” este o capcană cu consecințe imprevizibile de care se bucură doar copiii.
Răspunderea asupra activității care implica consecințe asupra celorlalți, trebuie să fie retribuită corespunzător și proporțional cu acesta răspundere.
Generozitatea are un suflu redus și obosește repede !

Să înțelegem din postarea lui „elga50”, că legile permit ca un șef sau un angajat dintr-o Asociație de Proprietari să-și încalce atribuțiile pe funcțiile respective (inclusiv să nu respecte și Fișa Postului), DACĂ NU ESTE REMUNERAT ?
Vreau să văd în care articol de lege din România există scutirea de respectare a oricărei legi, dacă persoana respectivă nu este plătită ? Pentru niciun cetățean nu există vreo derogare de la aplicarea legilor, venind cu scuza că nu este remunerat !
Legea nr. 196/2018. Art. 58. - (1) Președintele Asociației de Proprietari și membrii Comitetului Executiv POT FI REMUNERAȚI PE BAZA UNUI CONTRACT DE MANDAT, CONFORM HOTĂRÂRII ADUNĂRII GENERALE A PROPRIETARILOR, CONSEMNATĂ ÎN PROCESUL-VERBAL.
(2) PENTRU NEÎNDEPLINIREA ATRIBUȚIILOR CE LE REVIN SAU PENTRU DEPĂȘIREA ATRIBUȚIILOR LEGALE ȘI STATUTARE, președintele Asociației de Proprietari, membrii Comitetului Executiv, respectiv cenzorul, RĂSPUND PERSONAL SAU SOLIDAR PENTRU DAUNELE ȘI PREJUDICIILE CAUZATE PROPRIETARILOR sau terților.
Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2020
flory_mr, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)
Comisia de cenzori si presedinte brgp123 brgp123 Va rog sa-mi spuneti daca o comisie poate fi formata dintr-o singura persoana, cenzorul poate fi si contabil, cenzorul poate fi si administrator, ... (vezi toată discuția)
Contract civil ilegal pentru angajatii asociatiilor de proprietari? Crina70 Crina70 Buna ziua! Este adevarat ca potrivit noului Cod al muncii nu se mai pot face angajari cu contract civil in Aosociatii de proprietari ?#- (vezi toată discuția)