avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Borderou de achizitii cereale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Borderou de achizitii cereale

Am un SRL si cumpar cereale de la o persoana fizica ,trebuie sa folosesc Borderoul de Achizitii .OK.
1.Pot sa folosesc orice Bordereu de achizitii (achizitionat de pe piata ) sau trebuie sa mi cumpar unul ,cu comanda de la "Imprimeria Nationala"?????
2.Borderoul de achizitii trebuie inregistrat intr un registru in contabilitate ,inainte de a se face achizitii de cereale cu el???
3.Impozitul pe venitul agricol- 2% - trebuie sal retin eu ca firma si apoi sal dau la stat?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 08:05, 29 Aprilie 2012
Folositi "Borderou de achizitie" cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare asigurat de "Imprimeria Nationala" pentru cereale si produse procesate din cereale (cod formular 14-4-13c).


Pentru borderouri intocmiti Nota de intrare receptie, in care mentionati seria si numarul acestora.

Conform art. 74 alin. (4) din Codul fiscal 2012:
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri banesti din agricultura, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final.

[ link extern ]

Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Formularul se poate cumpara din comert, atentie la "cod formular" sa fie corect, iar impozitul 2 % se retine si se viraza la bugetul statului numai daca persoana care vinde produsele agricole nu va prezinta copie dupa declaratia anula "200" depusa la unitatea fiscala pentru anul fiscal incheiat (declaratia privind impunerea venitului agricol) si nu uitati sa solicitati si copie a cartii de identitate.
1,Ce pot sa fac daca am achizitionat de la 3 persoane , cereale pe Borderoul de Achizitii (model 14-4-13/b)?
2. Pot sa anulez si sa fac o noua inregistrare ,pe Borderou de Achizitie ( model 14-4-13/c )?
3.De unde pot sa acizitonez B.A.( modelul 14-4-13/c)?
4.In cit timp pot sa intru in posesia lui ?
Multumesc
Aici puteti citi Ordinul 205/2011 pentru modificarea Procedurii privind stabilirea şi plata impozitului pe veniturile băneşti din agricultură realizate prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 190/2009, unde este specificat borderoul de achiziţie cod 14-4-13/c.
[ link extern ] .

1.si 2. Borderourile intocmite pe formularul cod 14-4-13/b le lasati asa cum sunt, nu le puteti anula, deoarece Borderoul de achizitie cod 14-4-13/c este un formular cu regim special, care se inregistreaza in evidenta contabila in momentul achizitiei.
Se considera ca ati utilizat documente care nu respecta prevederile legale, prin urmare Borderoul de achizitie cod 14-4-13/b nu poate fi considerat document justificativ.
In drept, art.19 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fi
BORDEROU DE ACHIZITIE (cereale si produse procesate din cereale)
(cod 14-4-13/c)

Formular cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare asigurat de Compania Nationala "Imprimeria Nationala"
Formularul se utilizeaza pentru achizitia de cereale si produse procesate din cereale, numai de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.
Formularul poate sa contina pe langa elementele obligatorii din model si alte elemente pe care societatea le considera necesare, respectiv date referitoare la calitatea produselor.
1. Serveste ca:
-document de inregistrare in gestiune a produselor cumparate;
-document justificativ de inregistrare in contabilitate a valorii produselor cumparate.
2. Se intocmeste in 3 exemplare de catre delegatul cumparatorului, care achizitioneaza cereale de la producatorii individuali persoane fizice, in momentul achizitiei.
Se semneaza de persoana care face achizitiile respective si de gestionarul care primeste marfa.
3. Circula:
-la gestiune, pentru semnarea de primire a produselor si intocmirea Notei de receptie si constatare de diferente (exemplarele 1 si 2);
-la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1);
-ramane in carnet (exemplarul 2);
-la vanzatorul cerealelor (exemplarul 3).
4. Se arhiveaza:
-la compartimentul financiar-contabil (exemplarul 1);
-la delegatul achizitor (exemplarul 2).

[ link extern ]

3. Puteti cumpara Borderoul de achizitii cod 14-4-13/c de la orice unitate care distribuie imprimate tipizate, pe baza unei comenzi, a delegatiei, a certificatului de inregistrare fiscala si a stampilei.

4. Daca formularele respective nu sunt in stoc la unitatea respectiva pentru a le putea cumpara imediat, acestia fac comanda la Imprimeria Nationala. Dureaza cam 7-10 zile din ceea ce stiu eu.

Edit later:

Va rog sa cititi si aceasta Decizie emisa de ANAF:
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 29 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Borderou achizitie cereale cod 4-4-13/c Ciricam Ciricam Buna ziua, Am nevoie de un raspuns urgent ... Borderourile de achizitie cereale cod 14-4-13c sunt deductibile fiscal? Am citit ordinul 1027/2006 in care ... (vezi toată discuția)
Achizitie pe borderou.tva....? auricius auricius Buna ziua.Sunt o firma platitoare de tva si vreau sa fac achizitii de marfa ,pentru revanzare, de la producatori agricoli particulari.Achizitia o voi face pe ... (vezi toată discuția)
Achizitie legume cu borderou achizitie giuglea giuglea Se face achizitie de zarzavaturi de la producatori agricoli (certificat producator),ce tb sa contina borderoul(tb sa fie borderou special?) sau ce tb. facut ... (vezi toată discuția)