avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA firma neplatitoare de tva doreste sa faca export in UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

firma neplatitoare de tva doreste sa faca export in UE

Am nevoie de ajutor va rog.Detin un srl platitor de impozit pe venit , neplatitor de tva care se ocupa cu cresterea viperelor si comercializarea veninului acestora. Am gasit un client in UE , nelamuririle mele sunt :
- trebuie sa devin platitor de tva?
- trebuie sa ma inscriu in ROI?
- exportul pe care il voi efectua se factureaza cu sau fara tva?
Va multumesc mult de ajutor
Cel mai recent răspuns: ocristina , utilizator 20:02, 12 Aprilie 2012
Pentru a realiza export in UE trebuie sa va inregistrati in ROI. Veti primi un cod fiscal, separat de cel al firmei pe care il puteti folosi doar pentru operatii intracomunitare. Facturarea se va face respectand prevederile din codul fiscal in materie de livrari intracomunitare.
nu exista nicio prevedere legala care sa va oblige sa solicitati cod de tva intracomunitar si sa va inscrieti in ROI atunci cand doriti sa livrati bunuri catre state membre ue.
puteti derula astfel de tranzactii fara a indeplini alte formalitati.


liviuneastea: pe ce se bazeaza raspunsul dvs.?
de la administratie mi s-a spus sa fac cerere sa devin platitor de tva , apoi sa ma inscriu in ROI si abia apoi sa derulez contractele respective. Din pacate nu gasesc nicaieri nici o prevedere in acest sens si nu sunt convinsa ca doamna de la ghiseu stia despre ce vorbeste , motiv pentru care nu stiu inca ce trebuie sa fac si ce nu.
numai platitorii de tva trebuie sa se inscrie in ROI inainte de a efectua livrari intracomunitare taxabile in tara beneficiarilor.
neplatitorii de tva aplica regimul special de scutire, iar o eventuala livrare intracomunitara nu ar fi taxabila in tara beneficiarului, fiind scutita de tva in romania.
neplatitorii de tva sunt obligati sa se inscrie in scopuri de tva intracomunitar pentru urmatoarele operatiuni:
-achizitii intracomunitare de bunuri ce depasesc plafonul de 10.000 euro
-achizitii intracomunitare de servicii intracomunitare pentru care se aplica regula generala B2B de la art. 133, alin 2 cod fiscal
-prestari intracomunitare de servicii intracomunitare pentru care se aplica regula generala B2B de la art. 133, alin 2 cod fiscal

cititi cu atentie art. 153^1 cod fiscal si art. 158^2 cod fiscal si veti constata faptul ca nu trebuie sa indepliniti nicio formalitate pentru a livra venin in alte tari membre ue.

Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
xerxes, utilizator
Am zis sa va spun cum s-a terminat problema mea.Beneficiarul a angajat o casa de avocatura din Romania pentru a verifica firma mea si daca intrunesc conditiile pentru a semna in acord cu legislatia contractul de export venin.Casa de avocatura angajata a facut adresa oficiala catre finante pentru a cere un punct de vedere .Raspunsul a fost de poveste , pe scurt am fost nevoita sa devin platitor de tva sa ma inscriu in ROI si sa fac dovada ca am respectat aceste conditii catre casa de avocatura si abia apoi beneficiarul a fost de acord sa semnam contractul(exact asa cum erau precizarile in raspunsul oficial de la finante , care culmea nu facea referire la nici o prevedere legala).
Acum dupa ce m-am vazut cu contractul semnat si am facut deja prima livrare , precum si banii incasati m-am apucat sa fac calcule si am ajuns la urmatoarea concluzie , eu vind la export fara tva dar toate cheltuielile sunt toate pe teritoriul tarii purtatoare de tva deductibil si la venituri de 300.000 euro si cheltuieli de cca 250.000 euro cam ce tva de recuperat voi avea eu lunar? Nu mai bine ma lasau in plata domnului neplatitor de tva si nu imi datorau nimic ? Abia astept sa se termine luna aprilie si sa fac cerere de rambursare! Ce frumos ar fi sa-mi spuna ca nu tb sa devin platitor de tva si sa-mi respinga cererea de rambursare!
In concluzie legea nu are nici o importanta in tara asta , toti ne aplecam in fata mariei sale statul si facem oricum numai sa muncim mai departe sa castigam un ban cinstit. Scuze pentru lungimea mesajului.

Alte discuții în legătură

Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)
Reg op. intracomunitari Mariralu Mariralu Se poate inscrie in ROI un SRL neplatitor de TVA ? Multumesc anticipat pentru ajutor. (vezi toată discuția)