avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Program de 6 ore la intoarcerea din concediu de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Program de 6 ore la intoarcerea din concediu de maternitate

Copilul meu face 1 an pe data de 30 mai 2012. Eu am optat pentru varianta de concediu de maternitate de 1 an. La reinceperea activitatii pot beneficia de program de lucru de 6 ore pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil, cu acelasi salariu? Acest lucru era prevazut inainte de Contractul colectiv de munca la nivel national. Mai este valabil?
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 14:05, 16 Martie 2012
Au mai fost date explicatii pe aceasta tema in forum.
Rog urmaritile si apoi ....
Totusi, pana la implinirea de catre minor a varstei de 1 an, pentru mamele care alapteaza copii pot solicita reducerea programului cu 2 ore/zi fara diminuarea drepturilor salariale conform art. 17 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede:
"Art. 17. - (1) Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.@
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
(3) Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ in timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) In cazul in care angajatorul asigura in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat, acestea vor indeplini conditiile de igiena corespunzatoare normelor sanitare in vigoare. "

Multumesc. Eu as dori insa un raspuns clar la intrebarea mea, respectiv daca pot beneficia de program redus de la varsta de 1 an la 2 ani a copilului, raspuns pe care nu l-am gasit pe forum.
doar pana la implinirea vastrei de 1 an a minorului, puteti avea program redus cu 2 ore/zi si atat.
altfel solicitati angajatorului un CIM cu o durata de 6 ore/zi, cu drepturile salariale aferente.
Multumesc pentru raspuns, puteti sa-mi specificati si legislatia aferenta?
Pt. reducerea programului cu 2 ore/zi pana la inplinirea copilului a varstei de 1 an, v-am precizat mai sus OUG 96/2003.

1. D.p.d.v. al Codului Muncii, republicat:
Dupa aceasta data nu mai exista o prevedere legala care sa va acorde acest drept.
Insa numai daca dvs. doriti reducerea programului de lucru si dupa implinirea copilului a varstei de 2 ani, veti solicita angajatorului trecerea pe un post corespunzator pregatirii profesionale cu program de 6 ore/zi, sau o alta fractiune de timp in functie de ceea ce va avantajeaza pe dvs., sau chiar transformarea actualului CIM al dvs. din program de 8 ore/zi in CIM cu program de 6 ore/zi, sau altfel, in temeiul prevederilor art. 107 din Codul Muncii, republicat care precizeaza urmatoarele:
"Art. 107. - (1) Angajatorul este obligat ca, în măsura în care este posibil, să ia în considerare cererile salariaţilor de a se transfera fie de la un loc de muncă cu normă întreagă la unul cu fracţiune de normă, fie de la un loc de muncă cu fracţiune de normă la un loc de muncă cu normă întreagă sau de a-şi mări programul de lucru, în cazul în care apare această oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat să informeze la timp cu privire la apariţia unor locuri de muncă cu fracţiune de normă sau cu normă întreagă, pentru a facilita transferurile de la normă întreagă la fracţiune de normă şi invers. Această informare se face printr-un anunţ afişat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anunţului prevăzut la alin. (2) se transmite de îndată sindicatului sau reprezentanţilor salariaţilor.
(4) Angajatorul asigură, în măsura în care este posibil, accesul la locuri de muncă cu fracţiune de normă la toate nivelurile."
Reamintesc, ca daca angajatorul va aproba cererea dvs., un astfel de "CIM cu timp partial" drepturile dvs. vor fi proportionale cu timpul efectiv lucrat (conform art. 106(2) din Codul Muncii, republicat), adica veti primii 75% din salariul pentru un CIM cu norma intreaga.
"Art. 106. - (1) Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp parţial se bucură de drepturile salariaţilor cu normă întreagă, în condiţiile prevăzute de lege şi de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru."

2. Daca angajatorul dvs. are un CCM la nivel de unitate si exista aceasta obligatie in cuprinsul acestuia, atunci veti putea beneficia de prevederile acetsuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcere concediu crestere copil catalina_cptn catalina_cptn Pe data de 5 martie m-am intors din concediu crestere copil inainte de a face 2 ani de zile (mentionez ca am prins legea veche). Mi s-a spus ca pot beneficia ... (vezi toată discuția)
Pauza alaptare OANA_BD OANA_BD Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca pauzele pentru alaptare se pot luat pana la implinirea varstei de 1 an sau 2 ani a copilului( cu precizarea actului ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru mamele care alapteaza MirunaMaya MirunaMaya Buna ziua, Am fost in CIC in varsta de pana la 1 an si din luna ian. 2016 m- am intors la munca. Trebuie sa stau la birou 8 ore/ zi, dar eu inca alaptez. Am ... (vezi toată discuția)