avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Asistenta juridica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Asistenta juridica

Buna ziua! Sunt student si am nelamuriri cu privire la urmatoarele aspecte: Textul Codului de proc penala stabileste ca - " in situatia in care aparatorul ales nu se prezinta nejustificat... se va organul judiciar ia masuri pentru desemnarea unui apărător din oficiu care să-l înlocuiască(art. 171 Cpp), iar la art. urmator, legiuitorul prevede ca: "Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala, daca exista dovada ca aparatorul a fost incunostintat de data si ora efectuarii actului. . Daca este sa le aplic ambele texte de lege, ar trebui sa spun ca in caz de neprezentare a avocatului ales, sa desemnez unul din oficiu, ori sa procedez la efectuarea urmaririi penale si in lipsa aparatorului, daca respectivul avocat a fost anuntat!
O alta intrebare ar fi daca, dupa in ceperea urmaririi penale in personam, avocatul sau o parte procesuala are dreptul sa studieze fara ingradiri dosarul, in vederea aflarii despre materialul urm penale pana la acel moment, ori are posibilitatea studierii doar in anumite momente procesuale(arestare/prelungire urm penale, prezentare materialului de u.p.)
Va multumesc! :">
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
calandrino, utilizator
Cel mai recent răspuns: calandrino , utilizator 00:45, 17 Martie 2012
Urmarirea penala continua cu avocat din oficiu.
La prezentarea materialului de urmarire penala dreptul nu mai poate fi ingradit de parchet.

Studierea dosarului nu se permite de organul de urmarire penala.
La instanta legea prevede in mod expres acest drept de a studia dosarul.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ai omis exact cele mai importante aspecte ale art 171 "cand asistenta juridica este obligatorie" (vezi la alin 2 ce inseamna asistenta juridica obligatorie), si ale art 172 : "aparatorul are dreptul sa asiste la orice act de urmarire penala" deci nu este obligatoriu.

Astfel se ia acea masura enuntata de catre tine numai cand asistenta juridica este obligatorie, cand nu este obligatorie nu se ia masura de la alin 4^1, iar pt art 172 totul este destul de clar.

O alta intrebare ar fi daca, dupa in ceperea urmaririi penale in personam, avocatul sau o parte procesuala are dreptul sa studieze fara ingradiri dosarul, in vederea aflarii despre materialul urm penale pana la acel moment, ori are posibilitatea studierii doar in anumite momente procesuale(arestare/prelungire urm penale, prezentare materialului de u.p.)


Dosarul se studiaza numai in momentul prezentarii materialului de urmarire penala,inainte de acest moment nu se prezinta.
Ultima modificare: Vineri, 16 Martie 2012
ContSters178374, utilizator
Se poate si mai inainte de acest moment al prezentarii materialului de urmarire penala insa este prea mare deranjul pentru avocat.
Dreptul la aparare este garantat in tot cursul procesului penal.
Nimeni nu este obligat sa se limiteze la prezumtia de nevinovatie, existand dreptul apararii de a demola netemeinicia unei invinuiri ( acuzatii) inca dinainte de finalizarea fazei de urmarire penala.
Daca vrei sa te aperi trebuie sa stii de ce anume te aperi.
Doar din invinuire nu poti trage toate concluziile.
Daca avocatul preseaza tare de tot se inchide foarte repede dosarul tocmai ca sa nu se intample sa fie studiat mai inainte de acest moment.
Daca nu se inchide repede dosarul, avocatul care preseaza il poate studia...dar am aratat in primul paragraf...ca nu este simplu...
Ceea ce am scris este valabil pentru practica.

Pentru teorie este cum zice Olimpia.
Rezulta deci ca, atunci cand asistenta e obligatorie in cursul u.p. si se efectueaza o cercetare la fata locului, reconstituire sau o confruntare, iar aparatorul nu a sosit, desi a fost informat despre ora si locul activitatii probatorii in cursul up, se vor aplica art. 171 alin.4^1 Cpp, in sensul ca se vor lua masuri de organele de u.p. pentru asigurarea unui avocat din oficiu? Va multumesc pentru ajutor!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal incepatorius incepatorius poate avocatul meu sa studieze dosarul in cursul urmaririi penale? suntem inca in faza de urmarire penala iar eu sunt inculpat, inca nu s-a emis rechizitoriul (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului la aparare marian costea marian costea buna ziua.am, primit amenda administrativa de la procuror.partea vatamata a facur plangere.la judecata,judecatorul ma intreaba:``aveti alte credreri?``eu ii ... (vezi toată discuția)
Ajutor avocat din oficiu ariana03 ariana03 Buna ziua As avea nevoie de ajutorul d-voastra: mi s-a intocmit dosar penal pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice si as dori sa stiu daca ... (vezi toată discuția)