avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dosar penal

poate avocatul meu sa studieze dosarul in cursul urmaririi penale? suntem inca in faza de urmarire penala iar eu sunt inculpat, inca nu s-a emis rechizitoriul
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 14:57, 14 August 2009
Despre continutul dosarului navocatul urmeaza a fi instiinata pentru a va face apararea, insa consultarea propriu-zisa nu poate avea loc decit daca vi se va prezenta materialul de urmarie penala
Nu poate consulta dosarul nimeni, aparatorul are dreptul numai din momentul prezentarii materrialului de urmarire penala care se definitiveaza prin rechizitoriu si trimitere spre judecata.
"Cine vrea sa acuze trebuie sa aiba dovezi"-"Qui accusare volunt probationes habere debent"

Art.171 c.pr pen.

"Invinuitul sau inculpatul are dreptul sa fie asistat de aparator in tot cursul urmaririi penale si al judecatii,iar organele judiciare sunt obligate sa ii aduca la cunostinta acet drept"

Art.172 c.pr.pen.
"In cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii.Lipsa apartorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala,daca exista dovada ca apartorul a fost incunostintat de deta si ora efectuarii actului.
Cand asistenta juridica este obligatorie,organul de urmarire penala va asigura prezenta aparatorului la ascultarea inculpatului.
............................................................................................................................................................................."

Cred ca prevederile legale citate mai sus,nu mai pot da nastere la nici un alt comentariu.













Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
Radu Gabrian, Mediator
Dosarul nu poate fi consultat de avocat , decat dupa prezentarea rechizitoriului.
Urmarirea penala are carater secret.Avocatul dvs. nu il va putea studia decat dupa terminarea urmaririi penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Audierea martorilor in faza de urmarire penala alexandra.a1404 alexandra.a1404 As dori sa stiu daca audierea martorilor in faza de urmarire penala este obligatorie a se face in prezenta inculpatului sau a reprezentantului acestuia, atita ... (vezi toată discuția)
Asistenta juridica prin avocat a martorului suspect de omor la efectuarea oricarui act de urmarire penala CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Intrebarea din titlu imi pare interesanta. Daca martorul este suspect conform pararii vadite a organului de ancheta penala, dar nu are calitatea de suspect ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri cristiursa cristiursa 1daca nu e inceputa urmarirea penala organele de urmarire sunt obligata sa aduca la cunostinta unei persoane dreptul de a avea aparator spre ex. luarea unei ... (vezi toată discuția)