avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Castrarea chimica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Castrarea chimica



In R Moldova, a fost adoptata o lege referitoare la castrarea chimica a pedofililor. cum comentati aceasta, in functie de anumite drepturi ale omului , de eventuale erori de justitie .
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: const_be , utilizator 11:56, 21 Martie 2012
Oricat de mult si-ar dori populatia sa se adopte aceasta lege, nu se poate intampla. Castrarea chimica nu este o solutie din moment ce am semnat Conventia Europpeana a Drepturilor Omului si Protocoalele aditionale. Este aceeasi povesta ca la reintroducerea pedepsei cu moartea.

Este putin ironic sa se pretinda apararea integritatii corporale a unei persoane prin incriminarea anumitor fapte ca infractiuni, iar legiuitorul sa isi dea acordul ca o persoana sa fie supusa la o asemenea vatamare cu titlu de sanctiune.
Fiind un stat modern astfel de pedepse sunt inadmisibile, venind dintr-o epoca cel putin medievala.
Olimpia, dar violul , pedofilia si alte infractiuni de gen nu incalca dreptul la integritate corporala a victimelor?
Exista un proiect similar si la noi, despre care se spune ca ar fi fost adoptat tacit si care se refera la castrarea chimica a pedofililor si violatorilor care recidiveaza.
Castrarea chimica este un procedeu reversibil si o masura care nu aduce atingere intgritatii corporale a faptuitorilor, cum ar fi castrarea chirurgicala.
Legea este pe cale sa fie adoptata in din ce in ce mai multe state, intrucat pedofilia si pornografia infantila a atins cote greu de imaginat....
Bineinteles ca incalca integritatea corporala, asta am spus si mai sus. Dar si castrarea incalca, de asemenea integritatea, acesta este motivul pt care contravine Conventiei.
Personal nu pot spune ca as fi impotriva acestui procedeu pt cei ce recidiveaza, siguranta copiilor si altor persoane abuzate sexual fiind mult mai importanta, dar din prisma drepturilor omului este total gresit sa se recurga la castrare.

(Lasand legea la o parte acestia ar merita chiar mai mult decat o castrare chimica.)
Desi pare un fel reintoarcere la ,,Legea Talionului,, , si pe langa faptul ca incalca prevederile Conventiei, oare pana unde se poate merge?
Sa nu uitam rolul si functiile pedepselor , printre care si functia de exemplaritate.
Mie mi se pare o masura potrivita si suficient de rezonabila, mai ales ca in legislatia romana exista si o masura de siguranta intitulata ,,obligarea la tratament medical,,.Castrarea chimica e un fel de ,,tratament medical,, impotriva hormonilor, cu efect pe termen scurt, dupa care , nimeni nu garanteaza ca infractorul nu va recidiva...

Si, un caz cutremurator in link-ul acesta :
[ link extern ]
Poate sa para paradoxal, dar castrarea chimica este folosita deja in unele tari europene( care au semnat Conventia pentru Drepturile Omului) si in cateva state americane. . Sunt, in principiu, deacord cu utilizarea acestui procedeu in caz de recidiva.
In alta ordine de idei, as ruga moderatoarea simonette12 sa-mi explice, daca se poate, public, de ce a taiat din mesajul meu citatul din Codul lui Mavrocordat. Daca acel citat contravine regulilor forumului, nu voi intarzia sa-mi cer scuze (tot public). El era folosit ca preambul pentru a stimula discutiile si referitoare la viol...Multumesc

Alte discuții în legătură

Viol - daune morale ContSters284213 ContSters284213 Buna ziua, puteti sa mi spune-ti cam cat se cere daune morale pt viol? si cat s-a stabilit cel mai mult de catre judecator. Stiu ca nu se da cat se cere, dar ... (vezi toată discuția)
Proces litigii munca ionica1 ionica1 Buna seara.Am avut un proces - litigii de munca- care s-a terminat de judecat la curtea de apel, cu raspuns nefavorabil mie.As dori sa stiu daca ma adresez ... (vezi toată discuția)
Hotarare interna definitiva casata de c.e.d.o lucian79 lucian79 daca dau statul roman in judecata,in urma unui proces penal unde s-a dat hot.definitiva de condamnare de 10 ani,iar curtea europeana gaseste ca s-au incalcat ... (vezi toată discuția)