avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de superficie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de superficie

sunt proprietarul unui teren pe care este edificata o constructie de alta persoana pe baza unui contract de superficie asupra terenului. pot vinde acest teren, bineinteles grevat de dreptul de superficie, unei alte persoane. poate superficiarul sa vanda constructiile fara acordul meu?
multumesc
Cel mai recent răspuns: mondanicolaetoma , utilizator 21:18, 20 Martie 2012
Titularii drepturilor de proprietate asupra terenului, respectiv asupra construcției pot dispune în mod liber de drepturile lor, fără a avea nevoie de acordul celuilalt.
Da,fiecare titular al dreptului de proprietate este independent. si are drepturi separate.
Drept real ce presupune dreptul de proprietate asupra unei constructii si dreptul de folosinta asupra terenului pe care se gaseste aceasta. Dreptul de superficie poate fi aparat prin actiunea confesorie de superficie, actiune ce poate fi intentata impotriva oricarei persoane chiar si impotriva proprietarului terenului, daca ea impiedica exercitarea dreptului. Dreptul la actiune este imprescriptibil ca şi dreptul de apărat, în măsura în care acesta există.
Dreptul de superficie este caracterizat de legiuitor ca fiind un drept real imobiliar; este considerat un drept perpetuu, care dureaza atât timp cât există construcţia sau lucrarea ce se află pe terenul proprietatea altei persoane, fără a putea fi stins prin neuz, fiind şi un drept imprescriptibil.
În ceea ce priveşte atributul de dispoziţie juridică, superficiarul are dreptul să înstrăineze construcţia, plantaţia sau lucrarea respectivă, aflată pe terenul altei persoane, fără consimţământul proprietarului terenului.

.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Superficie CIPRIANVASILACHE CIPRIANVASILACHE Buna ziua! Am cumparat o casa de locuit cu o curte de 965 m2.Casa este proprietate iar terenul este cu superficie,drepturi care mi s-au transferat de la ... (vezi toată discuția)