avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost citata ca martor intr-o cauza ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost citata ca martor intr-o cauza contraventionala, insa nu vreau sa ma prezint

Buna ziua,

Situatie: in septembrie 2011 am fost martora la un accident auto, fiind pasagera intr-una din masini. A fost o ciocnire simpla, neasigurare la iesirea cu spatele, pe un drum sens unic. Soferul care a dat sa iasa nu s-a asigurat, celalalt care l-a lovit era baut. Fiecare a fost sanctionat potrivit vinei proprii. Cel cu neasigurarea a primit amenda contraventionala, celalalt dosar penal. Problema este ca cel cu contraventia a contestat in justitie amenda si m-a citat pe mine ca martor, impotriva dorintei mele, pentru a declara ca daca celalalt sofer nu era baut ar fi avut timp sa-l evite. Eu nu am cum sa declar asa ceva, evident, pt. ca e clar ca el nu s-a asigurat, deci are partea sa de vina, insa acesta a continuat sa ma hartuiasca si acum 2 zile m-am trezit cu citatia in cutia postala. Numele aparut pe citatie e gresit, deoarece acesta nu-mi stia nici macar numele complet.
Intrebare: am obligatia sa ma prezint, data fiind situatia? (refuzul meu, nume gresit pe citatie, etc.? Daca rasspunsul ar fi DA..., nu as avea posibilitatea sa dau o declaratie in scris, autentificata la notar si sa o trimit recomandata, la Judecatorie, pt. a fi atasata la Dosar? Situatia imi displace profund si as evita aparitita in Instanta.

Va multumesc.
1. trebuie sa va prezentati personal la proces, nu se poate cu declaratie notariala;
2. problema cu numele trecut gresit e relativa, la primul termen se va afla numele dumneavoastra, mai ales ca veti fi citata si in dosarul penal, ulterior veti fi citata cu numele corect, daca nu va prezentati judecatorul dispune sa fiti adusa cu mandat (de politie), putand fi si amendata;




[Mesaj editat - art. 260 Cod penal]
Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc. In procesul penal nu voi fi citata, deoarece nu figurez pe lista de martori a Politiei. Cel cu amenda contraventionala m-a citat deoarece eram in masina cu el in acel moment, si a tinut mortis sa conteste amenda, vrand sa-si recupereze banii cu repararea masinii, insistand sa merg si sa dau o declaratie falsa de altfel, eu nefiind expert tehnic si neputand sa-mi dau cu parerea in necunostinta de cauza. Acesta, in prima faza, a incercat sa minta, spunand ca el era pe loc in acel moment, ceilalti martori de fata de la locul accidentului combatandu-l vehement, si pe buna dreptate, deoarece el iesise clar...fara sa se asigure. I-am spus in repetate randuri ca nu voi declara ce vrea el si sa nu ma citeze dar...in zadar.
Martorul care fara motiv intemeiat refuza sa depuna marturie va fi sanctionat prin incheiere executorie, cu amenda judiciara.

Amenda se stabileste prin incheiere executorie, care se comunica celui obligat, in cazul in care masura a fost luata in lipsa acestuia.

Impotriva incheierii sus-mentionate, cel obligat la amenda va putea formula numai cerere de reexaminare, in termen de 15 zile de la data la care a fost luata masura sau, dupa caz, de la data comunicarii incheierii, solicitand motivat sa se revina asupra amenzii sau sa se dispuna reducerea acesteia.

Cererea de reexaminare se solutioneaza prin incheiere irevocabila, data in camera de consiliu, de catre instanta de judecata ori de presedintele instantei de executare care a aplicat amenda.


In pricinile urgente, chiar la termenul de judecata stabilit,se poate dispune aducerea cu mandat a dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda martor davidiri davidiri Buna seara.Azi am avut al doilea termen in procesul unei plangere contraventionala, M-am prezentat , iar doamna judecator m-a intrebat unde este unul dintre ... (vezi toată discuția)
Contestare proces verbal cu anularea permisului emylianomonac emylianomonac Buna seara, Am fost sanctionat contraventional si mi.a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o depasire intr,un loc permis, marcaj discontinuu si lipsa ... (vezi toată discuția)
Citat in calitate de martor n_laci2002 n_laci2002 Azi am primit o citatie, prin care sunt chemat ca si martor. Nu vreau sa dau nume, si voi scrie fraza putin mai ciudat, sper sa se inteleaga. Numele meu, ... (vezi toată discuția)