avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... medic medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

medic medicina muncii

Buna ziua! lucrez intr-o unitate de sanatate publica si am incheiat contract de prestari servicii pentru servicii de medicina muncii cu firma privata.As dori sa ma ajutati cu privire la o problema: medicul de medicina muncii refuza sa completeze examenul clinic general din carnetele (dosarele medicale)ale angajatilor, pe motiv ca nu este atributia lui; am cautat in lege si la atributiile medicului de medicina muncii este trecut in mod expres completarea fisei de aptitudini si incheierea acesteia, recomandarea de investigatii medicale, etc, dar nu este scris nimic altceva. Va rog sa ma ajutati in legatura cu examenul clinic general a cui atributie este? pentru ca de cind nu mai avem medic de intreprindere ( acesta completa cele de mai sus) intimpinam greutati in aceasta problema. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 23:32, 19 Martie 2012
Intr-adevar, incepand cu 01.01.2011, si examenul clinic de medicina muncii e efectuat doar de catre medicul de medicina muncii, dar carnetele de sănătate utilizate în sectorul alimentar au fost desfiintate incepind cu 12.12.2011.
Doar unele examene suplimentare sint efectuate de catre alti medici specialisti, psihologi sau laboratoare de analize medicale.

HG 355/2007 actualizata la 19.01.2012 precizeaza:
"Art. 4
(1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
(2) Abrogat.
...
Art. 16
(1) Examenul medical la angajarea în muncă se face la solicitarea angajatorului, care va completa fişa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2, şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
(2) În situaţia schimbării locului de muncă, lucrătorul este obligat să prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul său de muncă anterior.
(3) Examenul medical la angajarea în muncă constă în:
a) anamneză medicală profesională şi neprofesională şi examenul clinic general, conform modelului dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
b) examenele medicale clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1.
(4) La indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical la angajarea în muncă pentru locurile de muncă şi activităţile cu expunere la factori de risc profesional cuprinde şi examene medicale suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
(5) Rezultatele examenului clinic şi ale celorlalte examene medicale se înregistrează în dosarul medical.
(6) Medicul specialist de medicina muncii, în baza fişei de solicitare a examenului medical la angajare, fişei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical şi a examenelor medicale efectuate, completează fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncă respectiv.
(61) Medicul de medicina muncii poate solicita medicului de familie adeverinţă/scrisoare medicală care să ateste starea de sănătate a viitorului angajat.
(7) Abrogat.
Art. 17
Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
...
Art. 22
Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau de la ultimul examen medical periodic până în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1 şi examenului indicat de către medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevăzut în anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
...
ANEXA Nr. 1
FIªE privind serviciile medicale profilactice detaliate în funcţie de expunerea profesională
EXPLICAREA FIªELOR
1. Examenul medical la angajare:
a) la acest punct este menţionată obligativitatea efectuării examinării clinice conform datelor din dosarul medical examen clinic general, pentru toţi lucrătorii;
b) la acest punct se includ pentru fiecare lucrător examinările clinice, de laborator sau paraclinice în funcţie de agentul la care este expus, de situaţia specială de muncă, profesie/ocupaţie/funcţie.
2. Examenul medical periodic:
a) la acest punct este menţionat: examenul clinic general (cu atenţie deosebită pe anumite aparate şi sisteme);
b) la acest punct sunt menţionate examenele de laborator şi paraclinice de efectuat în funcţie de factorul nociv profesional la care este expus lucrătorul respectiv sau profesia/ocupaţia/funcţia deţinută;
c) examen medical periodic – anual: intervalul dintre două verificări medicale periodice nu depăşeşte 12 luni.
...
Observaţii la fişele 128–135
...
4. Personalul medico-sanitar din cadrul direcţiilor de sănătate publică cu rol de control în domeniul alimentar are următoarele obligaţii:
– în cadrul controlului condiţiilor ingienico-sanitare să verifice şi existenţa fişelor de aptitudine ale lucrătorilor; fişele de aptitudine semestriale vor cuprinde menţiunea „apt lucru în sector alimentar“ şi vor înlocui carnetele de sănătate utilizate în sectorul alimentar;
"
Ultima modificare: Luni, 19 Martie 2012
ionion2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medicina muncii - mesaj catre angajatori si angajati ionion2000 ionion2000 Angajatori, respectiv angajati, [b]verificati ecusonul medicului care efectueaza examenul clinic la angajare sau examenul clinic periodic [/b]si [b]nu aceptati ... (vezi toată discuția)
Aviz psihologic cu recomandare control psihiatric ap_popescu ap_popescu Buna ziua! In urma controlului psihologic, efectuat ca urmare a controlului medical periodic, un angajat primeste pe avizul psihologic : apt cu recomandarea ... (vezi toată discuția)
Eliberarea documentelor medicale de către angajator Felix Moga Felix Moga Am nevoie de întreaga evidență medicală referitoare la persoana mea, aflată în posesia angajatorului. Cum o pot obține? (vezi toată discuția)