avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Aviz psihologic cu recomandare control psihiatric
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Aviz psihologic cu recomandare control psihiatric

Buna ziua! In urma controlului psihologic, efectuat ca urmare a controlului medical periodic, un angajat primeste pe avizul psihologic : apt cu recomandarea efectuarii unui control psihiatric. In calitate de angajator se poate solicita dovada efectuarii controlului psihiatric si a unor documente medicale eliberare de psihiatru? Un angajator poate limita accesul la munca a angajatului daca nu primeste documente doveditoare in acest sens?
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2022
ap_popescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ap_popescu , utilizator 12:06, 28 Aprilie 2022
Daca lucratorul a primit "apt" pentru locul de munca ... in fisa de aptirudine, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale a anexat la dosarul medical al salariatului documentul care atesta ca lucratoru este apt din punct de vedere psihiatric. Acest medic este singurul in masura sa stabileasca aptitudine ain munca a lucratorului si are dreptul legal sa trimita lucratorul pentru examene medicale suplimentare inainte de a emite, semna, data si parafa fisa de aptitudine.
Angajatorul poate vedea dosarul medical alo salariatului detinut de medic, la cabinetul acestuia. Nu poate cere alte documente de la salariat.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art. 9 (1) În sensul prezentei hotărâri, aptitudinea în muncă reprezintă capacitatea lucrătorului din punct de vedere medical de a desfăşura activitatea la locul de muncă în profesia/funcţia pentru care se solicită examenul medical.
(2) Pentru stabilirea aptitudinii în muncă, medicul specialist de medicina muncii poate solicita şi alte investigaţii şi examene medicale de specialitate, suplimentare celor prevăzute la art. 8.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
-art. 22 Examenul medical periodic cuprinde următoarele:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical în vederea angajării sau de la ultimul examen medical periodic până în momentul examenului medical respectiv;
b) examenul clinic general, conform dosarului medical prevăzut în anexa nr. 4;
c) examenele clinice şi paraclinice, conform modelului de fişă prevăzut în anexa nr. 1 şi examenului indicat de către medicul specialist de medicina muncii;
d) înregistrarea rezultatelor în dosarul medical prevăzut în anexa nr. 4;
e) finalizarea concluziei prin completarea fişei de aptitudine, conform modelului prevăzut în anexa nr. 5, de către medicul specialist de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
f) la indicaţia medicului de medicina muncii, pentru stabilirea incompatibilităţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate, examenul medical periodic poate cuprinde investigaţii şi/sau examene medicale de specialitate suplimentare celor prevăzute în anexa nr. 1.
-art. 37 (1) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicina muncii pe durata derulării contractului cu angajatorul.
(2) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
(3) Dosarele medicale trebuie păstrate la structurile de medicina muncii cel puţin 40 de ani de la încetarea expunerii, în cazul expunerii profesionale la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medic medicina muncii Floricica55 Floricica55 Buna ziua! lucrez intr-o unitate de sanatate publica si am incheiat contract de prestari servicii pentru servicii de medicina muncii cu firma privata.As dori ... (vezi toată discuția)
Condiționare fișă medicală dors dors Bună ziua, lucrez într-o instituție. S-a făcut controlul medical periodic (anual), dar d-na doctor de la firma contractată pentru acest serviciu îmi ... (vezi toată discuția)
Dosarul de protectia muncii Ligiapetcu Ligiapetcu Se stipulează in vreo lege ca medicul de medicina muncii e obligat să semneze si dosarul de protectia muncii după efectuarea controlului medical?Si daca da, ... (vezi toată discuția)