avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordonanta nr.4 din 13 martie 2012
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordonanta nr.4 din 13 martie 2012

Poate cineva sa ma lamureasca daca aceasta ordonanta este constitutionala si daca produce efecte retroactive ?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: cassy , utilizator 17:35, 21 Martie 2012
Nu produce efecte retroactive. Cei care au primit deja titlurile de despagubire (decizia comisiei centrale) pot opta in conditiile legii pentru plata in numerar sau actiuni la FP. Pentru ceilalti, procedura emiterii deciziilor (care contin titlul de despagubire) se va relua peste 6 luni. Asta daca intre timp nu se va modifica legea.

Oricum, mai este in vigoare o ordonanta care suspenda emiterea titlurilor de plata (pentru cei care au optat pentru despagubiri in numerar.

Daca este constitutionala? Din punct de vedere al motivarii urgentei, da. Urgenta este motivata in chiar cuprinsul ordonantei. Daca incalca drepturile coinstitutionale? Intrebarea este retorica. Mai exista in tara asta drepturi de vreun fel?

Nu stiu cat de conforma este cu jurisprudenta CEDO, respectiv cu decizia pilot, potrivit careia statul ar fi trebuit deja sa adopte toate masurile legislative si organizatorice pentru solutionarea cererilor persoanelor indreptatite. Or, pana acum, guvernul o tine din suspendare in suspendare. Halal!

Ultima modificare: Marți, 20 Martie 2012
themis, utilizator
Multumesc pentru raspuns dar cred ca nu am fost eu de la bun inceput clara in exprimare...
Am avut un dosar la ANRP care s-a solutionat prin decizia definitiva si irevocabila a instantei judecatoresti dupa 10 ani. Dupa alti cc 3 ani se desemneaza un evaluator care face evaluarea sub nivelul pietei si sub pragul minim de 500.000 lei. Nu am mai contestat aceasta evaluare, fiind satula de tergiversari inutile. Dupa 10 luni de la efectuarea evaluarii CCSD nu a eliberat titlul de despagubire fara a oferi nici un fel de explicatie. I-am actionat in judecata in contencios administrativ iar acum aflu cu stupoare ca saptamana trecuta au fost suspendate eliberarea titlurilor de catre CCSD in baza acelei ordonante nr 4/13 martie 2012. In acest caz ordonanta produce efect retroactiv? Instanta de contencios va tine cont de aceasta ordonanta cand imi judeca cererea ?
Multumesc si scuze inca odata,
In ce sens a fost solutionat dosarul in instanta? Ce a dispus instanta prin acea sentinta?

Daca nu a stabilit valoarea imobilului in cauza (si inteleg ca nu a facut-o, din moment ce dosarul se afla in stadiu de evaluare - emitere decizie), atunci va supuneti procedurii prevazute de L.247/2005, adica veti mai astepta cel putin 6 luni (durata suspendarii) plus timpul necesar emiterii deciziei dupa expirarea celor 6 luni. Deci, legea nu retroactiveaza.
Evaluarea a fost facut de evaluator semnata de mine ca sunt e acord, dar nu eliberau decizia.
Aceasta evaluare a fost facuta in urma sentintei care ii obliga la masuri reparatorii. Deci valoarea imobilului a fost stabilita din august 2011.Deci cu alte cuvinte la data emiterii ordonantei valoarea era stabilita deja, doar ca ei nu eliberau titlul.
Intr-o cauza similara, CA Cluj a pronuntat o hotarare in sensul obligarii Comisiei Centrale la emiterea deciziei (titlului de despagubiri) in termen de 30 de zile de la ramanerea irevocabila a sentintei sub sanctiunea achitarii de penalitati de 10 lei/zi de intarziere.

Bineinteles, CC a facut recurs, dosarul fiind pe rol la ICCJ. Intre timp, a aparut ordonanta. Sunt curios cum se va pronunta instanta de recurs.
Probabil ca in favoarea recurentei. In romgleza, as spune ca am un feeling :thumbdown:

Alte discuții în legătură

Hotarare impotriva anrp - ccsd cassy cassy Buna seara! Am obtinut in martie 2011 obligarea CCSD la emiterea dispozitiei privind titlul de despagubire in termen de 15 zile de la ramanerea irevocabila a ... (vezi toată discuția)
Cerere de revizuire intemeiata pe neconstitutionalitate declarata ulterior judecarii cauzei tcnz tcnz In cazul in care o lege (integral sau partial) este declarata neconstitutionala, cei carora li s-au pronuntat hotarari judecatoresti (in baza legii/articolelor ... (vezi toată discuția)
Cerere de revizuire gheorghesandu gheorghesandu buna seara am obtinut o sentinta la curtea de apel prin care ccsd si anrp sant obligate sa-mi solutioneze dosarul de despagubire in termene precise , scurte ... (vezi toată discuția)