avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cetatenie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cetatenie

buna ziua
Sunt un roman plecat din tara acum 11 ani.Aici in Spania unde locuiesc acum am obtinut si cetatenia spaniola dar a trebuit sa semnez o hartie prin care ,in fata autoritatilor spaniole ,renunt la cetatenia romana.Daca nu semnam aceasta hartie nu puteam obtine cetatenia spaniola.In momentul de fata am doua randuri de acte de identitate valabile(ca termen de valabilitate),pasaport si buletin spaniol si pasaport si buletin romanesc . In Romania nu s-a facut nici o mentiune la evidenta populatiei ,unde figurez ca cetatean roman(am verificat).Nu am semnat si nici nu am depus niciodata nici o cerere de renuntare la cetatenia romana in fata niciunei autoritati din Romania.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Mai sunt cetatean roman?
2.Este permisa in Romania detinerea a doua cetatenii?
3. Daca eu ma intorc in Romania pot sa lucrez cu actele romanesti?
4.Pot lucra ca subofiter in cadrul trupelor de pompieri in Romania daca am si aceasta a doua cetatenie?(ma refer la cetatenia spaniola)
5.Dar la politia comunitara?
6.Autoritatile spaniole ,in baza hartiei semnate de mine in momentul obtinerii cetateniei spaniole,pot solicita statului roman sa-mi retraga cetatenia romana?
7.In momentul acesta in ce situatie ma gasesc din punct de vedere juridic,incalc vre-o lege?Daca da ,atunci ce trebuie sa fac ca sa intru din nou in legalitate?
i-mi cer scuze daca este prea lunga scrisoarea mea! va multumesc pentru intelegere. o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:32, 23 Noiembrie 2008
1. Este permisa in Romania dubla cetatenie.
2. Daca sunteti cetatean roman puteti lucra pe baza documentelor emise de autoritatile romane. Si chiar daca nu ati mai fi puteti lucra in Romania fara autorizatie de munca, intrucat sunteti cetatean al unui stat membru UE.
3. Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în conditiile legii, de persoanele care au cetatenia româna si domiciliul în tara.
4. Nu asa se face retragerea cetateniei romane la cerere. Cererea de renuntare la cetatenia romana, insotita de actele doveditoare prevazute la art. 26 din Legea nr.21/1991, se depune la secretariatul tehnic al Comisiei sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei din tara in care solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.
Este posibil ca cererea dvs de renuntare la cetatenia romana sa fie fost inmanata Ambasadei Romaniei de la Madrid, iar aceasta mai departe Ministerului de Justitie din tara.
De asemenea, este posibil sa nu fie trimisa aceasta cerere.
puteti fi putin mai explicit la punctul 3? eu ,pe actele romanesti am domiciliul in romania iar pe actele spanioe in spania.
trebuie sa anunt autoritatile romane ca am si alta cetatenie daca ma prezint la concurs?
Da, trebuie sa anuntati autoritatile romane ca mai detineti si alta cetatenie decat cea romana.
MULTUMESC PENTRU ATENTIA ACORDATA.
IN CONTINUARE VA TRIMIT RASPUNSUL PE CARE L-AM PRIMIT DE LA UNUL DIN CONSULATELE ROMANIEI IN SPANIA ACUM 3 ZILE CU PRIVIRE LA ACELESI INTREBARI:
,,Stimate domn
Legea romana permite dubla cetatenie, cea spaniola nu o permite. In consecinta:
1. Conform legii romane, cat timp nu ati cerut renuntarea la cetatenia romana Ministerului de Justitie din Romania, sunteti cetatean roman.
2.Este permisa in Romania detinerea a doua cetatenii.
3. Puteti sa lucrati cu actele romanesti.
4, 5 .Avand doua cetatenii nu puteti lucra in structurile de siguranta romane.
6.Autoritatile spaniole, in baza hartiei semnate de mine in momentul obtinerii cetateniei spaniole, pot solicita statului roman sa-mi retraga cetatenia romana? - Nu, dar va vor retrage cu siguranta cetatenia spaniola, intrucat legea spaniola nu permite dubla cetatenie.
7.In momentul acesta in ce situatie ma gasesc din punct de vedere juridic,incalc vre-o lege?Daca da ,atunci ce trebuie sa fac ca sa intru din nou in legalitate? - Incalcati flagrant legea spaniola. Depinde ce a fost hartia semnata de dvs. Daca era o declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti sau ca veti renunta la cetatenia romana, falsul in declaratii duce la proces penal. Va recomandam sa contactati un avocat pentru reglementarea situatiei dvs. juridice."



CARE ESTE ADEVARUL LA PUNCTUL 4 SI 5?LEGEA ROMANA LASA LOC DE INTERPRETARI?ESTE PERMIS SAU NU IN SITUATIA MEA?
In RO se accepta doua cetatenii, deci, dv sunt in legalitate, dar nu puteti lucra in structurile de siguranta romane (armata, politie, pompieri, de ex – in gen nu va puteti angaja in structurile de "paza si protectie). Puteti sa va angajati cu actele romanesti, dar nu in structurile de siguranta.
In Spania nu se accepta dubla cetatenie (si la dv e dubla, deoarece nu ati facut cerere la Min. de Justitie RO pt a va fi retrasa cetatenia ro) deci, sunteti in ilegalitate din punct de vedere al legii spaniole... Trebuie sa va hotarati, probabil, la una dintre cetatenii...
Ultima modificare: Duminică, 23 Noiembrie 2008
trope_doi, utilizator

Alte discuții în legătură

Cetatenie dubla (romana si spaniola) anisoarab anisoarab Femeie,cetatean roman,casatorita in spania cu sot spaniol,cetatean spaniol Daca solocita cetatenie spaniola,trebuie sa renunte la cetatenia romana? Multumesc! (vezi toată discuția)
Naționalitate română și spaniolă andririsa andririsa Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea: locuiesc in Spania de 12 ani iar in 2013 am solicitat si obtinut nationalitatea spaniola. La obtinerea ... (vezi toată discuția)
Am cetatinia spaniola dar apar in românia ca cetățean roman Corina 67 Corina 67 Dacă imi scot pașaport românesc risc sa pierd cetățenia spaniola ? (vezi toată discuția)