avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procedura concilierii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procedura concilierii

Creditorul s-a indreptat impotriva debitorului cu cerere privind emiterea unei somatii de plata, care a fost respinsa.
Ulterior creditorul introduce actiune in pretentii pe calea dreptului comun, fara a-l mai invita pe debitor la conciliere, considerand ca procedura ceruta de art.720(1) C.proc.civ. este indeplinita.
In cazul in care debitorul invoca exceptia prematuritatii, in opinia D-vs, cum se va pronunta instanta?
In masura in care aveti cunostinta, va rog sa-mi indicati ceva practica pentru cazuri asemanatoare.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 21 Noiembrie 2008
Introducerea cererii privind emiterea unei somatii de plata nu poate fi considerata conciliere.
Potrivit art. 720 ind.1 alin.1 în procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte. Aşa cum rezultă din textul citat, concilierea directă dintre părţi este obligatorie. O atare concluzie rezultă şi din prevederile art.720 ind.1 alin.5 C.proc.civ., text ce precizează că înscrisul despre rezultatul concilierii ori, în cazul în care pârâtul nu a dat curs convocării prevăzute la alin. 2, dovada că de la data primirii acestei convocări au trecut 30 de zile se anexează la cererea de chemare în judecată.

În situaţia în care nu s-a efectuat procedura prealabilă a concilierii, acţiunea se consideră prematur introdusă, invocându-se această excepţie” (C.S.J., S.com., dec.nr.2307/2003, în „Curierul judiciar” nr.4/2004, p.78). A se vedea şi Curtea de arbitraj comercial internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, încheierea din 9 octombrie 2001, în „Pandectele române” nr.1/2002, p.171-172.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura prealabila art. 720^1 cpc ENGFULL ENGFULL in cazul in care debitorul nu s-a prezentat pentru concilierea prealabila , se incheie proces-verbal ? se mentioneaza ca nu a dat curs invitatiei si i se ... (vezi toată discuția)
Neprimirea actelor comunicate - concilierea directa ramy84 ramy84 O societate comerciala a trimis o convocare la conciliere directa debitorului sau , persoana fizica, acesta insa nu a fost gasit, recomandata fiind inapoiata ... (vezi toată discuția)
Convocare la conciliere ana24 ana24 o simpla notificare prin care solicit celeilalte parti solutionarea pe cale amiabila, la care am anexat si actele pe care imi intemeiez pretentia poate fi ... (vezi toată discuția)