avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionar cu cetatenie redobandita
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionar cu cetatenie redobandita

buna ziua tuturor. ma ajutati va rog, ca nu reusesc nicidecum sa am o explicatie clara cum sa procedam,chiar daca am fost si la casa de pensii. suntem originari din republica moldova, dar am redobindit cetatenia romana, si vrem sa trecem cu traiul la iasi. mama mea e pensionara. din moment ce trecem la iasi, poate mama mea sa primeasca pensie din partea statului roman,chiar daca a muncit toata viata in republica moldova? daca da, care ar fi lista documentelor pentru depunerea dosarului, ce dovezi si conditii trebue indeplinite? va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: eduardcafe , utilizator 21:18, 12 Aprilie 2010
Buna seara ! Mama dvs. nu poate primi pensie din Romania dar o poate primi in Romania pe cea stabilita in republica Moldova .
Nu are de unde sa primeasca pensie de la statul roman, daca nu a muncit niciodata in Romania, dar o poate primi pe cea din Republica Moldova in continuare. Trebuie sa mergeti la Casa de pensii din Moldova sa anuntati schimbarea adresei si sa le puneti la dispozitie un numar de cont bancar in care sa i se vireze pensia.
Bună seara!

Este o procedură destul de greoaie, dar da este posibil ca mama dumneavoastră să primească pensie de la statul român, în temeiul unei Convenții semnate în 24.12.1960, care este încă în vigoare!!!
Documentele se depun la casa teritorială( județeană) de pensii arondată localității de domiciliu.( din România)
Este vorba de:
- cerere tip
- copie carte identitate
- copie legalizată și tradusă a carnetului de muncă
Și...înarmați-vă cu multă, multă răbdare!
Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2010
florisiris, utilizator
Eu chiar nu vad legatura intre Conventia incheiata intre Romania si URSS, aprobata prin Decretul nr. 165/1961 si care se aplica in prezent intre Romania si fostele state membre URSS, si situatia de fapt a bunicii utilizatorului.

Statul roman nu are ce drepturi sa-i stabileasca acesteia, prin urmare nu exista niciun motiv pentru emiterea unei decizii de pensie. Daca ar avea noi stagii de valorificat si ar prezenta adeverinte in acest sens atunci da, i se va emite o decizie de pensie comunitara.
am intilnit pe cineva timp in urma, care a avut aceias situatie, si-mi spunea ca e posibil, adica a facut pentru unul din parinti care la fel redobindise cetatenia si era pensionat, doar ca nici decum nu reusesc sa-l contactez ca sa-mi ecsplice procedura.:(

Alte discuții în legătură

Pensionari si probleme juridice legate de pensii iongradinaru iongradinaru Am redobîndit cetăţănia Română în a.2009, şi m-am stabilit cu locul de trai în Constanţa. Am activat în Organele Afacerilor Interne în Republica ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate lenalena lenalena Buna seara (dimineata/ziua), As fi recunoscatoare pentru orice informatii utile referitoare la urmatoarea problema: Un certificat de invaliditate emis in ... (vezi toată discuția)
Mai este posibila acordarea de pensii basarabenilor repatriati ? Ina1974 Ina1974 Tatal meu este repatriat de 11 ani. Acum , la 65 ani, varsta legala de pensionare, i se refuza dreptul de pensionare conform legilor din Romania, pentru ca ... (vezi toată discuția)