avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recunoastere grad didactic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recunoastere grad didactic

Buna ziua,profesor din republica Moldova cu grad didactic II obtinut acolo cum poate recunoaste gradul didactic in Romania?Echivalarea gradului 2 cu definitivatul e posibila?O trimitere la o lege?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:37, 19 Octombrie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
METODOLOGIA din 20 octombrie 2009 formării continue a personalului didactic din învăţământul preuniversitar
Art. 43
(1) Se recunoaşte definitivarea în învăţământ cadrelor didactice repatriate din Republica Moldova, care au fost încadrate în sistemul naţional de învăţământ din România, cărora li s-au atestat diplomele prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării şi inovării şi care au obţinut în învăţământul din Republica Moldova certificat de gradul didactic II.
(2) Cadrele didactice încadrate în sistemul de învăţământ preuniversitar din România, care au obţinut în învăţământul din Republica Moldova certificat de gradul didactic II, pot solicita, în scris, inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti acordarea definitivării în învăţământ în sistemul de învăţământ din România pe baza gradului didactic II obţinut în sistemul de învăţământ din Republica Moldova.
(3) Inspectorul responsabil cu perfecţionarea verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile legale de acordare a definitivării în învăţământ, respectiv:
a) repatrierea;
b) încadrarea cu funcţia de bază în sistemul de învăţământ preuniversitar din România;
c) atestarea diplomei de licenţă;
d) certificarea/atestarea gradului didactic II obţinut în sistemul de învăţământ din Republica Moldova.
(4) În cazul în care condiţiile prevăzute la alin. (3) sunt îndeplinite, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti transmite Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării solicitarea de emitere a ordinului ministrului de recunoaştere a definitivării în învăţământ, însoţită de dosarele candidaţilor. Fiecare dosar va cuprinde:
a) cerere/adresă;
b) copie legalizată de pe certificatul de gradul II obţinut în sistemul de învăţământ din Republica Moldova;
c) copie legalizată de pe atestatul diplomei de licenţă;
d) document din care să reiasă încadrarea în sistemul de învăţământ din România;
e) copie legalizată de pe certificatul de naştere;
f) copie legalizată de pe certificatul de căsătorie, în cazul schimbării numelui; în caz de divorţ sau recăsătorie, se depun acte doveditoare suplimentare în acest sens.
(5) După emiterea ordinului ministrului de acordare a definitivării în învăţământ, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării înştiinţează, în scris, inspectoratul şcolar/candidatul despre aceasta.
(6) Drepturile salariale se acordă de la data emiterii ordinului ministrului de acordare a definitivării în învăţământ.
Va multumesc mult pentru raspuns.


Nu stiu daca inteleg bine sensul cuvantului”repatriat”(am stat in R Moldova ,fiind cetatean moldovean si acum sunt stabilita in Ro)e valabila repatrierea pentru mine????
repatriat = persoana care s-a reîntors în patrie după o absență îndelungată
Deci nu e cazul meu,eu fiind cetatean moldovean cu permis de sedere in Ro.
Multumesc

Cornel Vasile a scris:

repatriat = persoana care s-a reîntors în patrie după o absență îndelungată

Alte discuții în legătură

Incadrare in invatamant si recunoastere grad didactic ii RaduAdi RaduAdi buna ziua tuturor.sotia mea e din republica moldova, a fost profesoara timp de 8 ani in republica moldova (la liceu, colegiul de constructii in chisinau) si e ... (vezi toată discuția)
Echivalare studii invatator airam_2108 airam_2108 Buna ziua Sunt invatatoare in Brasov la un liceul cu predare in limba germana. As dori daca se poate sa ma lamuriti cu o problema si anume: Am finalizat ... (vezi toată discuția)
Spor de stabilitate in invatamant lilia07 lilia07 buna seara. daca ma puteti ajuta cu un raspuns la o intrebare.sunt profesor in Romania de 3 ani. pana acum am activat in Republica Moldova 12 ani tot in ... (vezi toată discuția)