avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Predarea teoriei evolutiei in scoli
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Predarea teoriei evolutiei in scoli

De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa pentru ca, pe de o parte, religia este materie obligatorie, iar pe de alta parte, pentru ca singura teorie stiintifica despre aparitia omului este ignorata de scolarii romani. Probabil ca peste cativa ani vor urma excluderea din manualele de fizica a teoriilor despre originea pamantului, predarea sistemului geocentric etc.
Ah, sa nu uit! Cred ca suntem singura tara din Europa in care NU se preda teoria evolutionista in scoli.
Cateva regului: Discutia este despre un set de reguli care sa asigure educatia echilibrata, nu despre Darwin. Nu vreau sa discutam despre corectitudinea evolutionismului aici pentru ca nu suntem biologi. Vreau sa discutam despre faptul ca traim intr-o tara in care politicienii se alarmeaza daca afla ca o buna parte din apa e formata de hidrogen si exclud teoriile stiintifice din scoli.
Evolutionismul este stiinta iar predarea unei teorii stiintifice in scoli este buna si depinde de vointa politica si de ceea ce ne dorim noi privitor la educatia copiilor nostrii, bineinteles.



Nu trebuie doar sa discutam! Trebuie sa luam atitudine pentru rezolvarea acestei probleme! Este un lucru rusinos, facut de politicieni cu un nivel foarte scazut de cunoastere stiintifica, de cultura, si chiar de pregatire scolara elementara. Si nu e singura problema; la fel si obligativitatea religiei ne situeaza pe un loc rusinos ín lista popoarelor cu un nivel ridicat de indobitocire si inapoiere.De altfel sínt foarte multe lucruri de indreptat dupa ce "revolutia" de la 1989 le-a stricat.
Nu sunt sigura ca inteleg ce inseamna teoria sintezei evolutioniste, asa ca incerc sa ma refer la faptul ca si eu consider necesara o studiere sintetica a teoriei evolutionismului. Daca am inteles gresit imi cer scuze si astept ‘’indreptarul’’ (asa ii spunea bunica lingurii de lemn cu care ne articula).

Sinteza teoriei evolutioniste ar putea fi:
- materie separata care sa se predea incepand din clasa a V-a, insa in acest caz ar trebui profesori care sa predea si eu una nu stiu unde ar putea invata (poate in Anglia
- inclusa in cartea de biologie (dintr-a V-a pana intr-a VIII-a): fiecare specie (flora, fauna +bipezii) sa fie studiata incepand cu primul exemplar cunoscut, ca sa poata fi evidentiata transformarea / evolutia.

Insa daca s-ar reusi asta, ar trebui inlocuita Religia ca materie de studiu cu Istoria comparata a religiilor. Sunt impotriva studierii unei singure religii in scoala pentru ca ar trebui sa fie, in opinia mea, alegerea personala a fiecaruia nu rezultatul intamplarii de a te naste intr-o familie ortodoxa, catolica, reformata etc.

Or, alegerea personala este practic imposibila: parintii sunt intrebati la scoala carei religii ii apartin copiii iar micutii se trezesc ca studiaza ortodoxia (de exemplu) fara sa aiba habar in cate alte feluri ar putea avea o relatie cu Dumnezeu.
@Ares_3 :bow: Darwin habar nu avea de genetica iar unirea dintre genetica mendeliana si evolutionismul darwinist a avut loc dupa moartea lui si trebuie etichetata ca fiind o sinteza. De aceea am folosit "teoria sintezei evolutioniste" in loc de simplu "evolutionism" sau darwinism care mi se par mai putin corecte.
@Sandu Marian :thumbup: .Foarte adevarat! Obligativitatea religiei in scoli, juramantul martorului cu formula religioasa, exprimari bombastice in Constitutie: "Datoria fata de patrie este sacra", icoane peste tot in scoli si in institutii publice ... exista chiar o corelatie intre religiozitatea dintr-o anumita tara si nivelul de educatie, cultura si nivelul de trai. Insa este o corelatie inversa: cu cat sunt mai religiosi si mai habotnici locuitorii unei tari cu atat o duc mai rau, sunt educati mai prost si mai necivilizati.
[ link extern ]
Insa trebuie sa stim ca cei care doresc o educatie stiintifica riguroasa in scoli sunt o minoritate de ciudatiintr-o tara in care 95% din cei interogati raspund la intrebarile pentru sondaje ca cred intr-o divinitate care are caracterele unei persoane.
Si sa stiti ca m-am gandit impreuna cu cateva alte peroane sa facem ceva: cursuri gratuite in care sa explicam celor interesati, copii, tineri, maturi nu numai bazele teoriei evolutioniste ci si alte chestiuni importante si care par ignorate in scoala. Sper ca la vara sa putem incepe. Insa cu o floare nu se face primavara.


Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Indreptarul a fost din burete :)

Eu am citit Gena egoista a lui Dawkins si m-a fascinat iar teoria lui este oarecum diferita, as zice superioara teoriei lui Darwin - de aceea m-am gandit la o sinteza ( in mod sigur mai sunt si alte teroii de care nu stiu).

Cursurile sunt o idee excelenta insa din pacate nu vor umple golul din educatie, exact ce ati spus: cu o floare nu se face primavara. Vor fi de folos la nivel individual, sufletului si mintii celor care vor avea norocul sa afle de ele si sa poata participa.
Si cred ca mai e o problema: daca nu exista notiuni elementare de biologie - fara de care evolutionismul ramane o poveste - ascultatorii pot confunda efortul dvs. cu propaganda ateista.

Poate ar trebui sa concepeti, in paralel cu acele cursuri, o strategie de ''penetrare a smaltului'' responsabililor cu (dez)organizarea invatamantului romanesc.

Fiul meu a primit George si cheia secreta a universului, o carte scrisa de Stephen Hawking si de fiica lui, Lucy, pe care o recomand tuturor parintilor (si s-o citeasca, nu doar s-o cumpere). Este extraordinara - poate fi prima caramida a cunoasterii si primul pas in starnirea curiozitatii.

PS: Am gasit varianta electronica a cartii lui Dawkins - daca cineva vrea sa vada despre ce e vorba:
[ link extern ]

Si am ales un fragment care sper sa va trezeasca, macar putin, curiozitatea:

Această carte îşi propune, în primul rând, să trezească interesul, dar dacă veţi extrage din ea o morală, citiţi-o ca pe un avertisment. Fiţi avertizaţi că dacă doriţi, aşa cum doresc şi eu, să edificaţi o societate în care indivizii să coopereze cu generozitate şi fără egoism în vederea unui bine comun, vă puteţi aştepta la un ajutor foarte anemic din partea naturii noastre biologice.
Să încercăm a profesa generozitatea şi altruismul, deoarece, din naştere, suntem egoişti. Să înţelegem ce pun la cale genele noastre egoiste, deoarece am avea atunci măcar şansa de a le dejuca planurile, ceea ce nici o altă specie n-a mai încercat să facă vreodată.
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
Ares-3, moderator
u.b.i.k. a scris:

De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa pentru ca, pe de o parte, religia este materie obligatorie, ...


Pentru asta!?!

Recunosc ca 2x2 = 4. Asta inseamna ca ma imbac bine cu actuala tabla a inmultirii. (atat cat va rezista).

Dar n-am simtit niciodata nevoia de a pune in balanta tabla inmultirii pe de o parte si religia pe de alta parte.

In mod paradoxal insa, cei care afirma ca evolutionismul este stiinta, simt nevoia sa transforme Darwinismul intr-o contrapondere religiei.

La urma urmei, s-ar putea spune ca au si ei "crezul" lor.

Scoala (invatamantul formal) produce din ce in ce mai multe "maimute" indopate cu teorii si din ce in ce mai putin il ajuta pe om sa ramana OM.

Si astfel, pentru fiecare fiinta care rationeaza ajungem sa ne luptam zilnic cu 9 urangutani!

Copilul, faptura plapanda, vibranda de emotivitate, dornica de viata, sensibila inca la orice bucurie si la orice-i frumos, e dat devreme pe mana acelorasi catedre pline cu "animale evoluate" spre a deveni cel mai dezgustator dintre animale. Nimeni nu ajuta unui om, care s-a nascut bun, sa ramana bun si cu atat mai putin sa devina. Nicio evolutie, nici pe naiba. Darwin era un visator!
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)