avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... In RO, Statul e separat de Biserica?!
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

In RO, Statul e separat de Biserica?!

Primind o invitatie la "inaugurarea” "Anului Darwin”, am aflat ca in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat?! Nu tine de stiinta? Sau, e interzisa stiinta in scolile romanesti?
Nu doar natiunea americana (cum zice Obama) e "compusa din crestini, musulmani, evrei si hindusi dar si persoane nereligioase”, ci si natiunea romana – cel putin, asa credeam: ca exista libertate religioasa, deci am dreptul sa aleg a fi... adept al stiintei!
Unii vor sa fie "fiii lui Dumnezeu”; de ce sa nu le permitem celorlati sa fie „fiii maimutzei”?!

In RO, nu exista separare intre stat si biserica... Icoanele se etaleaza in scoli...publice si laice! Italienii, americanii, de ex, isi tin cursurile religioase in asa-zisele "scoli de duminica”, unde merg numai cei care doresc (si au "puncte” in plus fatza de cei care nu frecventeaza aceste cursuri).
O teorie stiintifica nu e predata in scoli – in mileniul III?! Parca nu-mi vine sa cred, de aceea ma avant aici – poate degeaba...

Religia nu e, totusi, o chestiune intima de care nu trebuie sa facem parada? Nu am dreptul la conceptii nereligioase, sau macar desprinse de dogme?

Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor prevede, la Art. 9, neutralitatea institutiilor publice:
(1) In Romania nu exista religie de stat; statul este neutru fata de orice credinta religioasă sau ideologie atee.
(2) Cultele sunt egale in fatza legii si a autoritatilor publice. Statul, prin autoritatile sale, nu va promova si nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminari fatza de vreun cult.
OARE?

(Euronews) Recent, un tribunal din Spania a decis (in Nov 2008) ca scoala publica din Valladolid – unde a fost reclamata prezenta crucifixelor, va trebui sa le retraga din salile de curs si din spatiile publice ale scolii. Decizia a fost data deoarece s-a aratat ca simbolurile religioase amplasate in scolile publice contravin caracterului secular si neutru al statului prevazut de Constitutie. Procesul a fost inceput in 2005...

Erata: I-am pus si titlu de clasa! E vorba de "separat"!:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 15:21, 12 Februarie 2009
Hmmm, cat se poate de adevarat, din punctul meu de vedere religia isi are locul ei in viata fiecaruia, dar consider ca accesul la valorile religioase nu este ingradit de stiinta si cunoastere asa cum se tem mai marii bisericii.
ok! Si care este articolul de lege care face ca art. 9 din L 489/ 2006 sa devina caduc, sau macar sa intre in contradictie cu prevederile acestuia??..... daca ne uitam bine imprejur termenul "evolutionism" este interzis in scoli din state precum Florida... si acolo chiar pe teme religioase!!!!!! O cutuma inradacinata pe temeiul majoritatii religioase dintr-un stat ca Romania (afisarea icoanelor peste tot....) nu cred ca are vreo legatura cu tratarea intr-un anumit fel a teoriei evolutioniste. Si apoi libertatea de a-ti alege credinta sau, ma rog, inclinatiile ancestrale este asigurata prin legea suprema in stat (constitutia, of course).Poate ma insel.....dar cred ca toti copii au ajuns la un moment dat sa afle ca "oamenii se trag din maimutza".
Nu in toate scolile din Romania sunt etalate icoane.
Fata mea a studiat religia "optional" in clasele I-IV iar in clasa a V-a scoala a incercat sa scoata religia din orar. N-au fost de acord parintii!
Dupa ce mi-a "trecut” putin indignarea am lasat balta seara de Sambata si mi-am tocit degetele pe taste si am tot cautat "ce, cand, de ce...?”
In Florida, printr-o decizie a ministrului educatiei sintagma "teoria evolutionista” a fost acceptata – nu se mai folosesc "coduri” pt a se face referire la aceasta teorie... Asa se intelege: de studiat, se studia, dar nu o numeau "teoria evolutionista”... Era interzis termenul "evolutionism”, din motive religioase.
Insist: suntem, totusi, in mileniul III! Am senzatia ca alunecam spre evul mediu, cand preotii faceau legea si regii se temeau de ei... Daca indivizii nu mai "curg in valuri” spre biserici preotii saracesc... si nu e interesul lor...
De Pasti am vazut un obicei ciudat... Oameni varstnici, grasi sau slabi, femei si barbati, chiar si copii, in biserica treceau in 4 labe pe sub o masa. Dumnezeule! Pt ce se practica idiotenia aceasta?
Un om poate fi credincios, dar nu poate fi superstitos in acelasi timp – notiunile se exclud reciproc...
Pt ce se impung credinciosii ca vitele cand se duc la moaste sau dupa "apa sfintita” in jurul vreunei biserici? Din dragoste pt Dumnezeu? Nimeni si nimic nu ma va convinge ca aceia nu sunt "copiii maimutzei”! Acestia chiar sunt "copiii maimutzei”, dar li s-a spalat creierul de-a lungul timpului si acum se considera credinciosi...
Pt asta trebuie studiata religia in scoli?

Cum se zice: Universul e atat de complex incat doar stiinta nu e capabila sa explice originile vietii... Dar de aici pana a interzice studierea acestei teorii... pe motiv ca e... prea incarcata programa scolara...!
Din punctul meu de vedere – a nu se intelege ca nu sunt de acord cu omul religios (desi ar fi mult de discutat in legatura cu atitudinea acestuia) – toti trebuie sa cunoastem aceste doua teorii; generatia care n-a auzit despre aceasta teorie trebuie sa o cunoasca – altfel, unde este "libertatea de gandire”? Pana la urma, de ce n-as crede in Dumnezeu pt ca Darwin a emis o teorie? Sunt foarte multi cei care au studiat aceasta teorie si, totusi, azi isi fac semnul crucii si in autobuz, cand soferul tocmai pune o frana brusca!

Sa studiezi religia este fascinant, dar cand e vorba de indoctrinare ma pregatesc de aparare...
Un individ care crede cu tarie intr-o fiinta spirituala superioara cred ca stie cel mai bine: un alt om (fie el uns pe unde o fi uns) nu poate sta intre om si Dumnezeu doar pt ca primul a urmat niste cursuri universitare...
Se spune ca profunzimea spiritului unui om o recunosti dupa paloarea chipului – ati vazut vreun popa palid?

Revolta mea e alimentata de ideea ingradirii libertatii de gandire, de alegere, de exprimare... Si nu ma intereseaza aici drepturile fundamentale ale omului ci omul in esenta sa – un om care gandeste liber este un om pe care te poti baza, si care poate forma un sistem social care sa functioneze ceva mai bine pt ca nu se lasa influentat usor... Manipularea prin religie mi se pare... aiurea (pt ca nu vreau sa exprim scris cum mi se pare, de fapt). Un om fara religie ar fi ca un peste fara bicicleta... Si religie nu inseamna neaparat credinta!
Tinerii de azi, care au studiat religia "optional dar obligatoriu”, isi bat joc de cele invatate si de cei care au incercat sa le insufle ceva bun, in esenta – daca nu s-ar fi exgarat accentuand pe dogma.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2009
trope_doi, utilizator
Intr-adevar..."cum se zice".. acesti copiii ai maimutzei carora "li s-a spalat creierul de-a lungul timpului" sunt si parintii nostrii care ne-au dat o educatie, care au facut ceva util pentru societatea in care noi ne permitem sa postam tot felul de ineptii pe net. Probabil de Pasti ati fost intr-o biserica ortodoxa.... Daca ati fi mers intr-o biserica adventista de ex ati fi vazut si acolo oameni in "4 labe" spaland figurativ picioarele altor semeni de-ai lor, intr-o simbolistica pur religioasa.... Sau intr-o biserica baptista...... Sau intr-o biserica scientologica.....Sustin in continuare ca fiecare are dreptul in a-si alege orientarea religioasa si este liber sa gandeasca, sa aleaga, sa se exprime..... Am intalnit oameni cu orientari religioase din cele mai diferite-inclusiv mahomedani, evrei, etc- de un bun simt si o verticalitate exemplara, oameni adevarati cu o gandire remarcabila.....SO......

Alte discuții în legătură

Religia in scoli j_ j_ Buna ziua.Sunt in clasa a XII-a ,nu cred in dumnezeu si vreau sa fac o cerere ca sa nu mai particip la orele de religie deoarece consider ca este injositor sa ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)
A fi sau a nu fi... stat laic Vlad-Fr Vlad-Fr Sunt foarte curios sa vad opiniile romanilor despre acest subiect. Astazi, statul Roman si Biserica nu sunt separate, sau nu destul. A fi stat laic nu inseamna ... (vezi toată discuția)