Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Concret de ce anume trebuie sa fie insotit bilantul?
ca sa folosesti semnatura electronica , cine trebuie sa o detina, contabilul sau societatea care depune bilantul?
Concret, bilantul trebuie sa fie insotit de urmatoarele:
- note explicative la situatiile financiare anuale
- situatia modificarilor capitalului propriu si situatia fluxului de numerar (daca este cazul)
- raportul administratorilor
- raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori (daca este cazul)
- propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile
- declaratia scrisa a persoanelor prevazute la art.10 alin.(1) din legea contabilitatii, prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiei financiare anuale.
notele explicative si toate celelalte sunt tip, sau pot eu sa le descarc de pe unde pot , le completez, scanez, le fac o arhiva si le salvez pe acelasi cd cu bilantul?
dar cu semnatura electronica cum e? a cui semnatura , a soc. sau a celui ce intocmeste bilantul ?
Directorul economic din firma care are si dreptul de a certifica bilantul,daca nu se semneaza si certifica de o persona autorizata sau PJ autorizata si se depune la ghiseu,daca nu se poate depune on line de cine certifica bilantul.
Bilant on line
George Moraru
Am inteles ca se pot depune bilanturi on-line cu semnatura digitala. Dar notele si alte declaratii se depun in format zip nu mai mare de 10 MB. A aflat cineva ... (vezi toată discuția)
Bilant 2011
ion g
pentru a transmite bilantul online trebuie scanat si bilantul sau numai anexele? daca numai anexele atunci nu avem semnatura la intocmit. in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Declarație 406 presupune raportarea la Fisc a tuturor datelor din contabilitatea unei firme (încasările și plățile, produsele aflate în stoc, taxele plătite, înregistrările contabile etc.) într-un mod standardizat, care trebuie să respecte întocmai schema tehnică impusă de autoritatea fiscală.
Cursul practic oferit de avocatnet.ro va cartografia noul sistem SAF-T, fiind gândit ca un instrument de orientare în care vom analiza aplicat,timp de 8 ore, noul sistem de raportare, astfel încât fiecare participant să înțeleagă cum se identifică și se raportează informațiile cerute de Fisc prin declarația 406.