Incepand cu 1 aprilie ies la pensie pentru limita de varsta din sectorul bugetar. Doresc continuarea activitatii, prin cumularea pensiei cu salariul , dar nu stiu daca este legal . Ce etape trebuie parcurse pentru aceasta si care este cadrul legal ce imi permite acest lucru?
Dumneavoastra trebuie mai intai sa iesiti la pensie si apoi va puteti continua activitatea unde doriti, dar s-ar putea ca in sectorul bugetar sa nu mai puteti face acest lucru, nu se mai permite asa ceva (vorbiti acolo la serv. personal) , in schimb in mediul privat, puteti sa va angajati cu cate contracte de munca doriti/puteti sa le executati.
Succes!
Rugamintea mea este ca, pe viitor, sa precizati si prevederile legale care sustin afirmatiile dvs. Multumesc!
@PaulinaDospina
Daca va pensionati pentru limita de varsta, inseamna ca la data de 1 aprilie 2012 contractul individual de munca existent va inceta de drept, potrivit art. 56, alin. (1), lit. c) Codul muncii. Am presupus ca data de 1 aprilie 2012 este data la care indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Puteti incheia, ulterior, un nou contract individual de munca, urmand ca atunci cand veti primi prima pensie sa faceti optiunea prevazuta la art. 17 din Legea nr. 329/2009, daca este cazul. Puteti cumula pensia neta cu veniturile realizate daca nivelul pensiei nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Salariul mediu brut pe economie stabilit pentru anul 2012 este de 2117 lei.