avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare subventie AJOFM - lipsa fonduri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare subventie AJOFM - lipsa fonduri

Buna ziua,
in baza art 85 din L76/2002 (1) Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in varsta de peste 45 de ani sau someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, si primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 2 ani.
Am angajat recent o astfel de persoana iar de la Ajofm am primit rapsunsul ca nu se mai poate incheia o conventie pentru subventionare deoarece nu mai au buget disponibil si legea prevede ca aceste subventii se acorda in limita fondurilor disponibile.
As dori sa stiu care este acest text de lege si daca intr-adevar nu se mai poate face ceva pentru primirea acestei subventii.
De asemnea, as dori sa stiu care este suma care se primeste- de ex. in 2012 salariul minim brut pe tara este 700 lei- se vor primi 700 lei sau sunt si alte retineri? deoarece pentru lunile anului 2011 am primit o suma lunara cuprinsa intre 400-500 lei si nu de 670 (raportat la numarul efectiv de ore lucrate).

multumesc anticipat
cu stima,
A. Stancioi
Cel mai recent răspuns: Angela Stancioi , utilizator 11:07, 27 Martie 2012
1. Intre timp Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca a suferit unele modificari:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:

IX. Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, denumit in continuare indicator social de referinta, reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca .

Art. 33.1. - Valoarea indicatorului social de referinţã este de 500 lei.

Art. 85.
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe perioadã nedeterminatã şomeri în vârstã de peste 45 de ani sau şomeri care sunt pãrinţi unici susţinãtori ai familiilor monoparentale sunt scutiţi, pe o perioadã de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, aferentã persoanelor încadrate din aceste categorii, şi primesc lunar, pe aceastã perioadã, pentru fiecare persoanã angajatã din aceste categorii, o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 2 ani.
...
Art.95
...
(1.1) Masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru a caror acordare se prevede, potrivit dispozitiilor legale, incheierea de contracte sau conventii cu agentiile pentru ocuparea fortei de munca, se acorda in limita sumelor aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj cu aceasta destinatie, cu respectarea prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.


2. Asadar:
- Nu este vorba de salariul minim brut pe tara ci de indicatorul social de referinta care este in valoare de 500 lei.
- Daca AJOFM a consumat fondurile pentru asa ceva nu mai poate incheia conventii cu dvs.

3. Din suma de 500 lei lunar oferita de AJOFM nu se fac retineri, ea se acorda proportional cu numarul de zile lucrate de salariat in luna respectiva.
va multumesc pentru raspunsul complet

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare someri amina10 amina10 Am inteles ca la angajarea unei persoane cu statutul de somer se acorda de catre stat 500 lei/lunar firmei angajatoare.Contractul de munca este obligatoriu sa ... (vezi toată discuția)
Angajare somer stan camelia stan camelia Sunt PFA si doresc sa angajez un somer cu contract pe perioada nedeterminata, 8 ore. Persoana in cauza are peste 45 ani. Pot? si daca da ce beneficii am ca ... (vezi toată discuția)
Angajare somer sc gerom trans sa sc gerom trans sa as dori sa stiu daca angajez o persoana cu varsta de peste 45 ani aceasta trebuie sa se afle in indemnizatie de somaj sau nu?ce beneficii si ce obligatii am ... (vezi toată discuția)