avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa cumpar ANL-ul in care stau cu chirie cu TVA ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa cumpar ANL-ul in care stau cu chirie cu TVA de 5%, se poate?

Valoarea de inlocuire de anul acesta este de 411 euro cu TVA inclus pe metru patrat construit. Nu stiu cat este TVA-ul din aceasta valoare este 24% sau 5%. Cei de la primarie nu au stiut sa imi dea un raspuns, au zis ca asta este pretul dar nu stiu cat este TVA.
Cel mai recent răspuns: ilninio , utilizator 13:10, 25 Martie 2012
Conform completarilor aduse Codului fiscal la art. 140 alin.2^1 prin O.U. 200/2008:
Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construita locuinta include si amprenta la sol a locuintei. În sensul prezentului titlu, prin locuinta livrata ca parte a politicii sociale se intelege:
a) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;
b) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;
c) livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare si daca terenul pe care este construita locuinta nu depaseste suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol a locuintei, in cazul caselor de locuit individuale. În cazul imobilelor care au mai mult de doua locuinte, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu poate depasi suprafata de 250 m2, inclusiv amprenta la sol aferenta fiecarei locuinte. Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, respectiv:
1. in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
2. in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%;
d) livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii de catre acestea cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Multumesc de raspuns. Sa inteleg conform articolului 140 ca ma incadrez sa iau locuinta cu TVA de 5% dar conform Ordinului MDRT nr. 165/2012, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 97, din 7 februarie 2012, pentru anul 2012, valoarea de inlocuire pe metru patrat este de 411 euro/m2, inclusiv TVA. Acest inclusiv TVA este 24% sau 5%. Daca este 24% si eu ma incadrez pentru TVA de 5% rezulta un pret de 348 euro/m2, inclusiv TVA de 5%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata tva la achizitia unei case - ma incadrez la 5% sau la 19%? blue_spirit blue_spirit Buna ziua, Sunt pe cale sa cumpar o casa (este jumatatea unui duplex). Acum la vanzarea finala au aparut discutii cu proprietarul legate de TVA. As vrea sa ... (vezi toată discuția)
Tva redus de 5 % pentru imobile adis76 adis76 Daca o persoana fizica achizitioneza o a doua locuinta(imobil) ,poate achita TVA redus de 5% ? Daca DA , in ce conditii ? (vezi toată discuția)
Plata tva la achizitia unei case - ma incadrez la 5% sau la 19%? blue_spirit blue_spirit Salut, Sunt pe cale sa cumpar o casa (este jumatatea unui duplex). Acum la vanzarea finala au aparut discutii cu proprietarul legate de TVA. As vrea sa ... (vezi toată discuția)