avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari

Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere din vechea asociatie? Am inteles ca trebuie sa preluam debitele scarii...dar aceste debite trebuie sa rezulte din...? facturi aferente scarii?Aceste debite trebuie achitate vechii asociatii inainte de desprindere ? Cu ce acte trebuie sa justifice vechea asociatie existenta acestor debite?
Mentionez ca scara noastra are apometru pt apa rece si contor pt energia electrica a iuminatului scarii,acestea fiind singurele utilitati care sunt la comun,toate ap.fiind dotate cu centrale termice.
Va multumesc pt ajutor!
Sigur ca ar fi normal ca "mohicanul" sa-si achite restantele, dar dv. nu-l puteti determina, asa ca trebuie sa vi-l insusiti.
Il dati in judecata pe baza listelor vechi si vedeti in instanta ce va fi. La urma-urmelor daca doriti sa va separati, ca si intr-un divort intre oameni, trebuie sa treceti si prin momente mai grele, cu contestari, cu datorii care va revin intr-o anumita propirtie.
In instanta puteti arata ca acestea au fost listele, ca asa s-au facut, ca asociatia dv. este nou constituita si ca nu puteti raspunde pentru listele facute in vechea asociatie, dar ca la separare a trebuit sa-i preluati si debitul lui, asa cum era la data separarii.
Poate ca va va pune sa recalculati penalizarile, poate ca nu va va acorda deloc aceste penalizari, asta nu-i bai! Macar sa puteti recupera banii din cotele de intretinere.

Nu prea am inteles ultimul paragraf.... Comun cu cine?
Cred ca apa rece o aveti comun cu restul blocului care probabil are un singur contor de bransament. In acest caz va impartiti restanta la furnizor in mod proportional cu restantele proprietarilor. Daca la furnizor aveti 100 lei restanta, la asociatia-mama din care va desprindeti suma restantelor este de 50 lei, iar la scara dv. - noua asociatie - restantele sunt de 25 lei, inseamna ca la sc. dv. aveti dintr-un total restante ale locatarilor de 75 lei numai 1/3, deci veti prelua de la furnizor suma de 33,33 lei pe care urmeaza sa o achitati. Cam asa!

La furnizorii pentru care aveti contor pe scara, acolo preluati restanta de la factura de pe scara dv. Aici e simplu.
Revin la subiectul desprinderii unei scari de bloc dintr-o asociatie mare intrucat nici acum,dupa mai bine de 6 luni,nu am reusit sa finalizam actiunea.Conform listei de plata pana la 15.09.2012 scara noastra trebuie sa achite catre vechea asociatie 1770 lei...suma care va fi achiatata , fiecare proprietar achitandu-si partea ce ii revine, dar vechea asociatie solicita sa ne asumam si o parte din frauda facuta de fosta administatoare si pentru care am inteles ca s-a teminat expertiza contabila .
De ce trebuie noi,ca proprietari care am platit la timp si corect sumele din listele de plata lunare,sa mai platim acum si frauda ?
Pentru aceasta frauda,asociatia,din care in acest moment mai facem parte,trebuie sa se constituie parte civila si in baza unei hotarari in instanta trebuie sa recupereze frauda de la cei responsabili (administr,presedinte,cenzor) si in nici un caz de la proprietari,asa cred eu ca este corect.

Este corect cum spuneti dv., numai ca pana se recupereaza banii de la cei care vor fi dati in judecata, va trece timp si facturile trebuie platite, iar fondurile (care or fi acelea) trebuie refacute.
Ca urmare proprietarii sunt "condamnati" sa acopere acele pierderi pana cand ele vor fi recuperate de la incriminati, daca vor fi gasiti vinovati.
Asa cum dv. nu va considerati vinovati, nici proprietarii celorlalte scari care raman in asociatie nu sunt vinovati.
Nu puteti parasi asociatia si sa va derobati de aceasta obligatie. Este normal sa fiti solidari cu totii.
Aceste plati suplimentare se fac pe chitante separate, se tine o evidenta a lor si stabiliti printr-un protocol intre asociatia veche si asociatia noua sa impartiti sumele recuperate proportional cu sumele suplimentare platite de proprietari. E posibil sa nu se recupereze toata suma pierduta si atunci e normal ca ce se recupereaza sa fie inapoiat proportional proprietarilor.
Multumesc pentru raspuns dar eu caut o incadrare legala daca trebuie, sau daca nu trebuie, sa fim "condamnati" sa acoperim acea suma fraudata,pana la recuperarea de la cei vinovati ,indiferent daca e cazul nostru ca vrem sa ne desprindem sau ramenam in aceasta asociatie.
Am cautat in Lg 230 /2007 dar nu am gasit nimic care sa faca referire la cazul unei fraude.
Imi spuneti ca nu putem parasi asociatia si sa ne debordam de aceasta obligatie,dar noi,ca proprietari,memebrii ai unei asociatii,avem obligatia de a gira (cred ca este cuvantul potrivit) un administrator,un presedinte,un cenzor...care nu si-au facut treaba (au furat) pt care au fost renumerati...tot din banii nostrii?
Daca nu era cazul desprinderii,asociatia nu spunea nimic de aceasta suma,ca ar trebuit achitata de proprietarii din asociatie,pana acum de ce nu a spus nimic ca doar expertiza contabila este finalizata si asta inseamna ca se stie exact suma?
In baza la ce asociatia poate obliga achitarea de catre proprietari a unor sume care sa acopere frauda?
Pai nimic nu va obliga sa platiti.
Niciun proprietar nu e silit de nimeni sa plateasca.
Probabil ca banii furati au fost luati de la plata facturilor, de la fondul de rulment sau poate chiar si de la fondul de reparatii.

Deci nu platiti. Dar va intreb,cine va plati facturile restante? Ca nu vine nimeni din afara asociatiei sa va dea bani, plata care trebuie facuta urgent pentru ca altfel ramaneti fara utilitati.
Deci, dv., proprietarii va obligati sa acoperiti aceasta gaura ca sa va mearga utilitatile pana cand va veti recupera banii in instanta, daca o veti recupera.
Cam asa se pune problema!

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie ONOFREIIBOIKA ONOFREIIBOIKA Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie de proprietari laurab82 laurab82 cum se face o preluarea unor blocuri (infiintandu-se o noua asociatie) din alta asociatie cand blocurile care trebuie sa intre in noua asociatie au datorii ? ... (vezi toată discuția)
Restituire fond rulment anetabercia anetabercia Asociatia de proprietari din care faceam parte era pentru doua blocuri ; locatarii din blocul meu au hotarat retragerea din asociatie si infiintarea uneia noi ... (vezi toată discuția)