avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... impartirea bunurilor dupa casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

impartirea bunurilor dupa casatorie

Buna ziua,

As dori sa ma informez in legatura cu procedura de vanzare/donare a unei parti dintr-un apartament dupa casatorie. Viitorul meu sot a cumparat un apartament inainte sa casatorie prin programul Prima casa pe numele lui cu credit de asemenea la banca pe numele sau. Dupa casatorie ne-am inteles ca acest apartament sa fie trecut pe numele amandurora. As dori sa imi spuneti care este cea mai sigura metoda prin care se poate face acest lucru, daca se poate face un contract de vanzare cumparare pe 50% din apartament sau donatie. M-am mai interesat la o persoana care lucreaza la un birou notarial si mi-a spus de varianta donatiei si a refinanatarii creditului pe numele amandurora, dar nu sunt sigura daca aceasta donatie in cazul unui divort nu se poate ataca si anula. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:57, 26 Martie 2012
imi cer scuze pentru insistenta , nu cunosc foarte bine termenii legali si incerc sa inteleg, intrebarea mea cat se poate de simplu formulata este daca aceasta conventie asigura in mod clar impartirea apartamentului ca bun comun dupa un posibil divort. De asemenea, creditul la banca nu ar trebui sa fie tot pe numele amandurora?
Iata ce dispune Codul civil in privinta lichidarii comunitatii de bunuri:

Art. 357. -
(1) În cadrul lichidării comunității, fiecare dintre soți preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune și la regularizarea datoriilor
(2) În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soț, pe baza contribuției sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soții au avut o contribuție egală

Creditul la banca poate fi pe numele ambilor soti doar daca banca isi va da acordul. Simpla adoptare a unei conventii matrimoniale nu este opozabila bancii si nu o poate obliga la o anume conduita dorita de soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaugare proprietar apartament bdgabi bdgabi Buna ziua Am achizitionat un apartament prin prima casa. Intre timp, m-am casatorit si as vrea ca si sotul sa fie trecut ca si proprietar avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Proprietate comuna - imobil joe17 joe17 Buna ziua! Vin sa va cer sfatul intr-o anumita privinta: anul acesta - 2011, viitoarea mea sotie va achizitiona un apartament, prin credit bancar, credit cu ... (vezi toată discuția)
În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)